Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Samhället måste ta mer ansvar nu för utsatta kvinnor

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och utbrett samhällsproblem som drabbar kvinnor från alla åldersgrupper, bakgrunder och samhällsklasser.

"I en tid då samhället sluter sig så ökar ofta kvinnors utsatthet och isolering i hemmet är förenat med fara för en kvinna som lever i en våldsam relation", skriver debattörerna.

Bild: Tony Persson

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) kom nyligen med ny statistik som visar att 16 kvinnor föll offer för dödligt våld av en man som hon hade eller hade haft en nära relation med under år 2019. Statistiken visar också att 38 200 fall av anmälningar gällande misshandelsbrott mot kvinnor kom till polisen under 2019. Det är en ökning med 2 procent mot föregående år men mörkertalet torde vara stort.

Annons

Annons

Samtidigt vet vi att mäns våld mot kvinnor blir värre under tider med kriser eller katastrofer likt den vi ser nu till följd av coronaviruset. I en tid då samhället sluter sig så ökar ofta kvinnors utsatthet och isolering i hemmet är förenat med fara för en kvinna som lever i en våldsam relation. Erfarenheter från Kina visar att mäns våld mot kvinnor i nära relation har ökat under tiden då coronaviruset härjat och människor varit isolerade hemma.

I Sverige varnar kvinno- och tjejjourerna för att en liknande utveckling kan ske även här. Regeringen presenterade därför tillsammans med övriga januaripartier ett anslag på 100 miljoner till organisationer som arbetar med våld i nära relation. Det är bra. Den tid vi nu lever i där alla måste ta ansvar för att minska smittspridningen innebär också att kvinnor som redan lever i utsatthet blir mer utsatta och samhället behöver därför ta ansvar för detta.

Ingrid Hedin Amrén, ordförande S- kvinnor Gävleborg

Matilda Sundquist Boox, vice ordförande S- kvinnor Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan