Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Jacob Hilding
HILDING: Tio lokala nyheter du INTE känt till utan Arbetarbladet

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

I dag är det Pressfrihetens dag. En viktig dag för att sätta journalistiken i världen i fokus. Det är en pressfrihet som är långt från självklar. Att vara journalist kan vara farligt. Det finns länder där journalister mördas för att de gör sitt jobb. Även i Sverige märker vi av hat och hot mot journalister – även mot oss på Arbetarbladet. Det är oroande då lokala medier är en motvikt mot maktmissbruk och korruption i våra lokalsamhällen.

Just nu är de lokala medierna och journalistiken satt under hårt tryck. Coronakrisen har gjort att de viktiga annonsintäkterna minskat. I debatten bland medietyckare, politiker och läsare svingas det både om mediestöd och om lokal journalistik ska kosta pengar eller vara gratis. För oss är båda intäkterna i det här läget nödvändiga för att vi ska kunna ge er läsare så mycket lokal journalistik som vi gör i dag.

Annons

Annons

Vi vet att det vi gör är viktigt för många människor.

Det är bara en liten del av allt vi gör, men här är tio lokala nyheter från den senaste tiden som du inte känt till utan Arbetarbladets journalister. Utan inbördes ordning.

/Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare Arbetarbladet

1. Förslaget – flytta Jernvallsskolans högstadium till baracker vid Norrsätraskolan: "Finns inget beslut"

Arbetarbladet avslöjade att Jernvallens högstadium i Sandviken planerades att läggas ned. Ett förslag som därefter har lett till en mycket intensiv lokal debatt i Sandvikens kommun, och flera uppföljande artiklar.

2. Konkursen i Högbergs bolag på Karlholm Strand fastställd – trots pengar på kontot: "Rättegångsfel"

Den prestigefyllda satsningen på det nya bostadsområdet Karlholms Strand vid den oexploaterade norduppländska kusten har varit en följetong. För några dagar sedan kunde Arbetarbladet berätta om hovrättens beslut – som lägger projektets framtid i konkursförhandlarens händer.

3. Fyra bolag har sålt fiber – men ännu inget snabbt internet i Hofors och Torsåkers byar: "Risken är att det inte blir något alls"

Annons

De senast åren har det varit vilda västern på fibermarknaden i Hofors och Torsåkers byar. Flera bolag har lovat att bygga fiber, men det har inte grävts många meter. I flera delar har vi granskat en viktig landsbygdsfråga, inte minst i Hofors kommun.

Annons

Monika Lindgren i Torsåker har försökt få fiber av fyra bolag på tre år.

Bild: Ebba Pettersson

4. Dammråttor, smuts och kiss – städningen på skolor är så usel att kommunens nya städbolag tvingas böta över 100 000

Stinkande toaletter, duschar som är så smutsiga att ingen vill använda dem och rum som inte städats på veckor. Klagomålen vällde in till Gävle kommun efter att en ny entreprenör tog över städningen på skolor och äldreboenden. Det kunde Arbetarbladet berätta tidigare i år i en granskning av städningen i skolan.

5. Smittan slår ekonomiskt mot föreningar – säljer toapapper för att lindra krisen: "Fått in 15000"

Coronan tär på kassan för föreningarna i Gästrikland och Norduppland – Älvkarleby kommun är inget undantag. Vi har i flera artiklar berättat om hur krisen slår mot de lokala föreningarna, bland dem Älvkarleby IK.

Annons

Markus Oksanen på den multiarena som klubben byggt på idrottsplatsen i Älvkarleby.

Bild: Conny Svensson

6. Kristers stugdröm stoppades av länsstyrelsen – hans fall kan påverka hur strandskydd bedöms i Sandviken, Hofors och Ockelbo

Annons

Krister Parlings lilla sommarstuga ligger utanför Sandviken, mitt i Storsjön. När han ville bygga sin drömstuga, med plats för besökare, fick han först ja – och sen nej. Vi kunde berätta alla turerna kring Kristers kamp för att få bygga ut – ett bygge som kan få följder för fler som vill bygga strandnära i Gästrikland.

Krister Parling överklagar beslut om att familjen inte får bygga ut i Bångs. Strandskydd, Storsjön, Sandvikens kommun.

Bild: Jenny Lundberg

7. Kontroversiella AIK-profilen ville köpa Söderfors camping – fick nobben trots högsta budet: "Enig kommunstyrelse beslöt"

Vi hade berättat om hur känslorna svallade i Söderfors inför att campingen på den lilla bruksorten skulle säljas. Vem skulle bli köparen? Fanns det någon som ville driva verksamheten vidare? Det gjorde det – och Arbetarbladet kunde berätta om turerna bakom försäljningen.

Annons

8. Elevassistent i Sandviken ska lära sig självförsvar för att kunna jobba med elev – facket: "Då har det gått långt"

Eleven har slagit och huggit mot assistenten med stol, gardinstång och penna. Nu kräver Arbetsmiljöverket att skolan sätter in åtgärder – bland annat ska personalen lära sig självförsvar för att kunna freda sig mot slag och sparkar. En artikel i Arbetarbladet berättade om skolpersonalens situation, en situation som skapat diskussion i Sandviken.

9. På tvätteriet jobbar coronakrisens dolda hjältar – tar hand om smittat gods: "Sjukhusen måste ha rena kläder"

Annons

Sjukvården går på högtryck på grund av coronaviruset och dess spridning. Bakom kulisserna arbetar de som får allting att gå runt. Dit hör tvätteriet i Ockelbo, som tvättar kläder från sjukhus från olika delar av Sverige.

10. Eva från Sandviken var en av många som blev lurad på pengar av den dömda TV4-profilen: "Hur kunde jag vara så dum?"

TV4-profilen dömdes till sex års fängelse efter att ha lurat till sig nära 15 miljoner kronor av flera privatpersoner. En av dem var Eva från Sandviken, hon blev blåst på 125 000 kronor. Ett av många exempel på vanliga människor i Gästrikland och Norduppland som varje vecka får sina historier berättade – av Arbetarbladets journalister.

Du som vill bli prenumerant – här kan du ta del av våra aktuella erbjudanden

Annons

Annons

Till toppen av sidan