Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Omvårdnadspersonalen behöver sin sommarsemester

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det kan nu bli så att många i personalen tvingas flytta sin sommarsemester till september. Det leder till att de kanske inte kan ha semester tillsammans med sin familj och att de har lång tid kvar att jobba innan de får ledigt", skriver representanter för Sektion Gävle, Kommunal Mitt.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Snart är den efterlängtade sommaren här och då vill omvårdnadspersonalen ha sin sommarsemester, precis som alla andra yrkesgrupper i Sverige. En period för återhämtning, vila och tid tillsammans med familjen. Något som i år är extra viktigt för den personal som just nu arbetar mitt i den rådande coronapandemin.

Arbetsgivaren Välfärd Gävle, Gävle kommun, kommer i år att förlänga sommarens semesterperiod med ytterligare en månad. Istället för att semestrarna ligger enligt avtal under juni–augusti, har arbetsgivaren beslutat lägga semestrarna under perioden juni–september.

Annons

Annons

Kommunal i Gävle är inte överens med arbetsgivaren om att flytta huvudsemestern utan har den bestämda åsikten att personalen frivilligt ska få välja att lägga sin semester i september, och att de ska kompenseras ekonomiskt och med extra semester. Arbetsgivaren har avvisat alla Kommunals krav och förhandlingen slutade i oenighet.

Det kan nu bli så att många i personalen tvingas flytta sin sommarsemester till september. Det leder till att de kanske inte kan ha semester tillsammans med sin familj och att de har lång tid kvar att jobba innan de får ledigt.

Vi fackliga företrädare i Kommunal ser med oro på det här då många medlemmar som jobbar inom omvårdnad redan nu är trötta och utarbetade. Många av dem arbetar extra och förlänger sina arbetspass för att hindra smittspridningen, och de har även en psykiskt påfrestande arbetssituation.

Kommunal anser att förläggning av semester i september i första hand ska vara frivillig, och självklart ska personal som försakar sin sommarsemester kompenseras för det! Sverige behöver omvårdnadspersonalen, och de behöver sin sommarsemester. Ge de anställda rätt förutsättningar så att de orkar fortsätta genomföra sina viktiga jobb, att ge omsorg till våra nära och kära!

Hanna Romin

Marie Sterner

Anette Löfvenius

Sektion Gävle Kommunal Mitt

Annons

Annons

Till toppen av sidan