Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Håll i hop Sverige – ge amnesti till de ensamkommande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En nationell kampanj pågår sedan januari 2020, bland annat i form av en budkavle mot Sveriges mitt. Turen har nu kommit till Gävle, den 30 maj kommer budkavlen hit och vi ska skicka budskapet vidare:

”Håll ihop Sverige – amnesti för de ensamkommande!”

Sverige är ett av världens rikaste och tryggaste länder. Det ska vara ett land där man kan få skydd och där man är välkommen att leva och bidra – inte ett land man tvingas fly från. Många av Sveriges ensamkommande ungdomar har varit här i flera år. Vi tog emot dem med öppen famn när de kom, men nu jagar gränspolisen oskyldiga ungdomar och sätter dem i fängelselika förvar i väntan på deportation.

Sveriges tvångsutvisningar till krig och förföljelse splittrar familjer, skolklasser, idrottsföreningar och församlingar runt om i landet och lämnar irreparabla skador i hela det svenska samhället. Inte ens nu, med coronavirusets framfart, tas hänsyn till de katastrofala förhållanden som de utvisade hänvisas till.

Annons

Annons

Det handlar inte om vi och dem, det handlar om oss.

Vi behöver alla ungdomar. I vården, i omsorgen, i servicenäringen och i många andra yrken där det råder brist på arbetskraft. De ensamkommande har utsatts för generella missförhållanden såsom bristande rättssäkerhet i asylprocessen, bristande landinformation om det land dit utvisningarna sker och den tillfälliga begränsningslagen. Dessutom har de som grupp drabbats av godtyckliga åldersuppskrivningar, rättsosäkra medicinska åldersbedömningar och den osäkra gymnasielagen. För deras och för hela Sveriges skull är amnesti den enda rimliga lösningen.

Kampanjens ambassadörer KG Hammar, Parul Sharma, Thomas Hammarberg, Anders Wijkman med flera kräver amnesti: ”Ett Sverige baserat på en uppdelning i ”vi och dom”, med ett växande skuggsamhälle, är inte en lösning. Som ”ambassadörer” för kampanjen ”Håll ihop Sverige” kräver vi ett omedelbart ingripande för en värdig och hållbar lösning. Besluta om permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som har varit här mer än ett år – och gör det nu, det brådskar”.

Kampanjens krav är alltså:

Permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som varit här i mer än ett år.

Detta budskap skickas nu vidare genom en trädocka som formgivits och tillverkats för hand av Marit Törnqvist, internationellt känd författare och illustratör till bland annat Astrid Lindgrens barnböcker. Dockan vandrar nu vidare till Östersund. Budskapet kommer spridas över hela landet, tills vår docka möter sin vän, en motsvarande docka som i detta nu färdas med samma budskap från norra Sverige.

Mötesplatsen blir i Östersund den 13 juni 2020.

Krisgruppen flyktingungdomar i Gävle, Asylkommittén i Gävleborg

genom Inger Johansson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy