Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Är det lämpligt att utländskt bolag finansierar vindkraftverken?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En fråga till försvaret och svenska regeringen: Hur kan man låta utländska bolag få bygga monstervindkraftverk utefter Jungfrukusten utanför Gävles kust och norr över?

Även om inte alla tillstånd är klara ännu så har ju försvaret gett klartecken till de verk som är tänkt byggas utanför Gävle och Norrsundets kust.

Foto: TT

Annons

Annons

Nu pågår en stor kampanj av Svea vind som säger sig flytta till Gävle och anställa 12 personer. Dessutom sägs det att de kommer att sysselsätta 200 personer under byggnadstiden. Detta tvivlar jag starkt på med tanke på de tidigare byggena i Gästrikland där det varit övervägande utländsk arbetskraft.

Frågor har ställts tidigare till Svea Vind varför de inte bygger längre ut och skippar Utposten 1 som ligger väldigt när kusten och kommer att förstöra för band annat fiskenäringen.

Vi har nu fått svar att det är ett spanskt bolag som skall finansiera byggena. Där kommer frågan till försvaret och vår regering. Är det lämpligt att låta utländska bolag har full kontroll över vår kust och så nära till Gävle hamn?

Ett annat stort problem med byggena är att det släpps ut många gifter under fabrikstiden. Detta ligger nu fast på botten. Det kommer att borras och det måste vara djupt för att så höga byggen inte skall trilla omkull. Till detta kommer tusentals med betong.

Nu får vi hoppas att Vänsterpartiet står fast vid sitt senaste beslut att rösta nej i kommunfullmäktige till detta vansinne så nära kusten. Svea Vind har ju försökt påverka Vänsterpartiet centralt och säkert försökt påverka flera instanser för att få detta tillstånd.

Har det nånsin redovisats vad denna el som är tänkt att produceras utanför Gävle och Norrsundets kust skall levereras till? När det gäller S, C och MP så är deras partiföreträdare totalt tondöva att höra motargument till bygget. ”De har bestämt sig”

Anders Sandin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan