Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaGävle Pride 2020

Jacob Hilding
HILDING: Det handlar om frihet – därför står Arbetarbladet upp för Gävle Pride

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Arbetarbladet är 2020 återigen huvudsamarbetspartner till Gävle Pride. Egentligen hade vi kunnat kalla vårt samarbete vad som helst. Det intressanta för oss är inte vad det kallas utan att vi tydligt ställer oss bakom Gävle Pride och de värden som det står för.

Här vill jag förklara varför det är viktigt för Arbetarbladet att göra det.

Samtidigt som den här texten publiceras gör även en annan artikel det. En som handlar om en stulen prideflagga.

LÄS MER: Deras prideflagga försvann efter bröllopet: "Jag hoppas verkligen att det bara är ett oskyldigt bus"

Annons

Det handlar förstås om mer än bara en stulen flagga, och det är med största sannolikhet ingen slump att den är borta. Någon tyckte inte om vad den stod för, och tog den.

Annons

Pride står för rätten att oavsett kön eller bakgrund få vara precis som du själv vill, älska vem du vill och ha möjligheten att göra det helt öppet – utan att bli hatad eller diskriminerad.

Långt ifrån självklarheter i världen 2020.

Men för oss på Arbetarbladet är det självklara friheter att ställa sig bakom.

Hela vår verksamhet bygger nämligen också på frihet. Tryckfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Och frihet är inget som plötsligt delas ut av någon välvilligt, det bygger på rättigheter som det tagit lång tid att kämpa sig till.

På samma vis som en tidning symboliserar tryckfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet – så är pride en kamp för och en demonstration av mänsklig frigörelse. På annat håll tar sig frihetskampen uttryck genom antirasism och Black lives matter-rörelsen.

Om vi nu kunnat resa fritt i Europa så hade vi inte behövt resa särskilt långt för att hitta platser där ovannämnda friheter inskränkts och de senaste åren gått en dyster utveckling till mötes. Sverige är inte heller förskonat från hat, hot, våld och diskriminering.

Den där stulna flaggan är i bästa fall en oövertänkt gärning, men den gärningen har inte uppstått i ett vakuum utan får näring av reaktionära och destruktiva krafter som vill inskränka de friheter som idag är rättigheter vi alldeles för lätt tar för givna.

Annons

Annons

Att genom Gävle Pride stå upp för demokrati och frihet blir därför en självklarhet för Arbetarbladet.

Gävle Pride invigs på torsdag och är Gästriklands och Nordupplands största pride-arrangemang. I år som allt annat väldigt annorlunda arrangerat. Helt begripligt.

Vi på Arbetarbladet ska under den kommande veckan som vanligt göra det som vi är bäst på – nämligen journalistik. Därför kommer ni som är prenumeranter kunna läsa flera artiklar på temat pride den närmaste veckan.

Du som vill bli prenumerant – här kan du ta del av våra aktuella erbjudanden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy