Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaValbo

Jacob Hilding
Lokal historiebok sätter upphovsrätten i fokus – chefredaktör Hilding: "Vi tvekar inte att nita de verkliga bovarna"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Som chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetarbladet jobbar jag nästan dagligen med upphovsrättsliga frågor. Det kanske är svårt föreställa sig att våra artiklar skulle vara sådant villebråd att det kräver en omfattande arbetsinsats, men det är ingen överdrift.

I sociala medier, oftast Facebook, är det mycket vanligt att Arbetarbladets artiklar publiceras öppet i sin helhet utan eftertanke. Antingen genom att någon fotat av papperstidningen eller genom skärmdumpar från sajt eller app.

Oftast av okunskap. Någon har läst en intressant artikel och vill dela den med fler. Till sina vänner i det egna flödet eller i någon grupp som samlar invånare i till exempel Hofors, Sandviken, Norrsundet eller Söderfors.

Annons

Men det är illa och allvarligt eftersom att Arbetarbladet är beroende av att få betalt för sin journalistik. Vill man läsa får man betala – samma affärsmodell som vi alltid levt på.

Annons

Ni som sprider våra artiklar genom att dela en länk till artikeln gör oss en tjänst – stort tack till er! Ni som delar våra artiklar avfotograferade eller som skärmdumpar – ni bidrar till Arbetarbladets undergång. Upphovsrättsbrott som vi kommer att beivra om det inte åtgärdas. Oftast räcker det att förklara och be hyggligt att den som delat ändrar fotot eller skärmdumpen till en vanlig länkning. Som tur är så är ju de allra flesta människor i Gästrikland och Norduppland kloka och vill väl. Men vi tvekar inte att nita de verkliga bovarna.

Alldeles nyligen recenserade Arbetarbladets kulturredaktör Fredrik Björkman en ny lokalhistorisk bok – "Frusna ögonblick genom en Zeiss Ikoflex, ur Börje Forsells fotosamling från Valbo". Det är en rejäl bok, omfattande och ambitiös. Lokalhistorikern Lars-Erik Wretblad har gjort ett imponerande arbete. Hatten av för det.

Den handlar om Börje Forsell och hans bilder från bygden. Börje var under ett par decennier i mitten av förra seklet medarbetare i Arbetarbladet.

Men nog höjde vi på redaktionen våra ögonbryn när vi såg det färdiga resultatet med en stor mängd artiklar från Arbetarbladet, till vissa delar omskrivna för att enligt författaren bli mer begripliga för dagens läsare. Källhänvisningen finns där, men frågan att använda Arbetarbladets texter i boken saknade vi. Och att på eget bevåg skriva om och publicera upphovsrättsskyddade texter är förstås att passera en gräns.

Annons

Annons

Reagerade gjorde även mångåriga, och nuvarande, Arbetarbladet-medarbetaren Ulf Ivar Nilsson, själv en nestor inom lokalhistoria. Det var en befogad reaktion, och det går att läsa hans uppfattning här intill, liksom Wretblads svar.

Men Wretblads syfte och ändamål är gott och viktigt. Boken gör honom inte förmögen och det är inget som underminerar Arbetarbladets försök att få verksamheten att gå runt. Boken är istället en insats som gör att Arbetarbladets lokala journalistik som annars skulle ha glömts bort kan leva vidare.

Men för att upphovsrätten inte ska urholkas är det alltid viktigt att reagera.

Krutet däremot, det sparar vi till de verkliga bovarna.

Jacob Hilding

Chefredaktör och ansvarig utgivare på Arbetarbladet

Annons

Annons

Till toppen av sidan