Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ulf-Ivar Nilsson: Texten i boken om Valbo är stulen av mig

Ulf Ivar Nilsson blir förvånad och irriterad över att en stor artikel som han har skrivit dyker upp i en ny bok, utan hans vetskap.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ur boken: Ett bildreportage om den fiffige hemmansägaren Kurt Norlin i Mårtsbo, som gjort ett skyddande tak åt hästarna Olympia och Prins av "en reslig björk" och halm.

Annons

Klart jag blir lite förvånad – och för all del även irriterad – när jag bläddrar i Lars-Erik Wretblads senaste bok om Valbo och upptäcker att det är jag som skrivit hela det långa avsnittet om Mackmyravräkningarna 1906. Det handlar om 15-16 sidor där all text, utom några få rader, är hämtade från ett par artiklar som jag hade i Arbetarbladet våren 1981.

Så här gör man bara inte, Lars-Erik! Man tar inte andras texter, skriver av dem ord för ord och publicerar dem i en egen bok. Inte ens om man pliktskyldigt uppger upphovsmannens namn. Särskilt inte om man som du förvanskat artiklarna genom att klippa och klistra och stuva om dem efter eget huvud.

Annons

Annons

Du är över 80 år, kan inte så mycket om bokutgivning och gör vad du kan för att bevara minnet av din hembygd. Så vad är då det här att bråka om? Misstag kan väl alla göra.

Läs chefredaktörens kommentar här: Lokal historiebok sätter upphovsrätten i fokus

Den aktuella hembygdsboken.

Men det här är inget misstag. Lars-Erik Wretblad är ingen oskyldig liten dununge. Han har ett långt yrkesliv bakom sig som skribent och är väl insatt i det här med upphovsrätt.

När Gävle kommun en gång i tiden gav mig i uppdrag att skriva boken ”Gävle på 1800-talet” skickade han ett mejl till kulturförvaltningen och varnade dem för att ge ut boken. Han hade fått för sig att jag tänkte ”sno texter ur gamla tidningslägg” och skrev:

”Att bara sno, är inte bara lättvindigt, det är snudd på stöld!”

Han upplyste också att han minsann kände en journalist som fått en artikel stulen, och att hon skrivit en räkning och kunnat kvittera ut 12 000 kronor i ersättning.

Annons

Nu tänker varken Arbetarbladet eller jag kräva Wretblad på pengar.

Annons

Men en knäpp på näsan tycker jag nog han förtjänar.

Ulf Ivar Nilsson

Svar direkt:

Det gäller min artikel om Vräkningarna i Mackmyra i boken Frusna Ögonblick.

Du har helt rätt när Du anklagar mig för att ha snott material från din artikel för 39 år sedan i Arbetarbladet.

Jag borde ha tagit kontakt med dig och rådgjort innan jag publicerade det.

Hoppas Du ursäktar mig.

Lars-Erik Wretblad

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy