Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: De nya skatterna jäklas med vanliga svenskars vardag

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Till ingen miljönytta har regeringen hittills infört skatt på dammsugare, kylskåp, datorer och annan elektronik. De har infört skatt på plastpåsar, så att de nu kostar 6–7 kronor att köpa i matbutiken", skriver flera moderater.

Bild: TT

Annons

Regeringen lyckas inte med statens kärnuppdrag: Upprätthålla tryggheten. Däremot så hittar de på allt fler sätt att jäklas med människor. Samtidigt som ekonomin går i botten har regeringen föreslagit en klädskatt för svensk modeindustri och nyligen kom förslaget om att beskatta hämtmat och take-away-kaffe. De nya skatterna krånglar till vardagen och försvårar jobbskapande. Det är okej att några hundra miljöpartister på Södermalm i Stockholm vill leva hipster-liv och har råd att köpa en latte för 50 kronor varje dag, men skattesystemet behöver fungera för Gävleborg och hela Sverige.

Det finns många problem i Sverige. En våg av våld med dödsskjutningar och våldsbrott skapar otrygghet i hela landet. Rån och inbrott förstör folks liv. Arbetslösheten rusar och migrationen är ohållbar. Redan före Corona-krisen tillhörde Sverige de länder med sämst ekonomisk tillväxt i EU. Men inför dessa problem är regeringen närmast handlingsförlamad. Den mesta tiden verkar ägnas åt att utreda och införa nya skatter.

Annons

Annons

Till ingen miljönytta har regeringen hittills infört skatt på dammsugare, kylskåp, datorer och annan elektronik. De har infört skatt på plastpåsar, så att de nu kostar 6–7 kronor att köpa i matbutiken. De har infört flygskatter och avfallsförbränningsskatter. De vill införa kilometerskatt och ska införa skatt på kläder och skor. Alla kläder ska beskattas med omkring 40 kronor per kilo och funktionskläder uppemot det dubbla. Familjer som är beroende av bilen har straffats med överindexering på bensin och diesel och fordonsbeskattningen har skjutit i höjden på både husbilar och fordon som krävs för att bo och verka på landsbygden.

De nya skatterna jäklas med vanliga svenskars vardag. Det blir dyrare att leva och särskilt drabbas arbetande barnfamiljer, som i många fall redan har det tufft ekonomiskt. Nya och högre skatter gör det också svårare att bedriva företag. Klädskatten är till exempel ett hårt slag mot svensk modeindustri. Den nya take-away-skatten beräknas kosta cirka 40 000 kronor bara i administration för de skattskyldiga företagen. För ett litet kafé, som redan innan skatten hade det tufft, blir det nu ännu svårare att få ihop dagskassan, när alla kunder ska betala 5 kronor i skatt på en mugg kaffe och 7 kronor för en hämtmat. 

Att det blir dyrare för människor och svårare för företag har en oundviklig konsekvens: Jobben blir färre. Restauranger och caféer anställer ofta personer utan erfarenhet på arbetsmarknaden. Ofta är branschen vägen till jobb för både ungdomar och invandrare. De nya skatterna blir därför ytterligare en uppförsbacke för de personer som redan i dag har svårt att få jobb. På så sätt kommer integrationen att fungera ännu sämre.

Annons

Annons

De nya skatterna är ofta ideologiskt motiverade. Vänsterregeringen förstår inte jobb och företagande. De tycker att alla ska handla second-hand och bo i storstäder. De ogillar bilen och tycker att man ska ha med sig en tom matlåda och mugg om man vill hämta mat från en restaurang. Vänsterregeringen försöker helt enkelt använda skattesystemet för att påtvinga människor en särskild livsstil. Problemet är att det utanför Stockholms innerstad inte går att leva som regeringen vill. Inte sällan använder de miljön som skäl för sina livsstilsskatter. Men regeringens miljöpolitik döms ut som ineffektiv av experter och ofta är de nya skatterna betydelselösa för klimatet. 

Det är dags att sätta punkt för den identitets- och symbolpolitik som gör livet surt för vanligt folk och försämrar ekonomin. I stället för en uppsjö av nya skatter borde alla politiker nu fokusera på att lösa de stora samhällsproblemen kring tryggheten, migrationen och ekonomin. Sverige behöver kort och gott en regering som tar jobbet på allvar.

Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson

Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg

Marta Obminska (M), riksdagsledamot Uppsala län

Annons

Annons

Till toppen av sidan