Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Moderaterna i Gävle har ett historiskt ansvar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik till William Elofsson (M): "Vi kommer att söka majoritet för att få igenom vår politik oavsett med vem vi bildar majoritet med"

Auktoritära nationalistiska rörelser genom historien har sällan kunnat få makt genom egen majoritet, utan deras framgång har i praktiken ofta avgjorts genom hur den etablerade borgerligheten valt att förhålla sig till dem. Det brukar ofta sägas att vi måste känna till vår historia för att kunna lära av den. Därför är det ett stort svek mot de demokratiska framsteg som har gjort Sverige till ett land att vara stolt över när Moderaterna nu öppet deklarerar att de är beredda att styra i samarbete med ett parti som Sverigedemokraterna.

Annons

Annons

”Vad säger ni om att vi istället för att attrahera människor med lågt intellekt, attraherar människor med högt intellekt?” Så sa Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas förstanamn till justitieministerposten nyligen. Samme Sjöstedt som skämtar om förintelsen och mord på judar, medlem i det parti som ständigt ”råkar” ha medlemmar som uttrycker rasistiska, främlingsfientliga och antidemokratiska åsikter. Vars partiledning för bara tio år sedan ertappades med att sjunga vit-maktmusik i partisammanhang (källa: Sveriges Radio Kaliber).

Det är självklart inte en slump att samma parti igen och åter igen lockar till sig medlemmar och förtroendevalda som utrycker samma illaluktande värdegrund. Det partiet vill Moderaterna samarbeta med för att kunna styra Gävle. För några år sedan fanns en rad lokala moderater som precis som de flesta partier i Gävles kommunfullmäktige stod upp för alla människors lika värde. Som välkomnade skyddsbehövande till vår kommun, som tydligt tog ton mot Sverigedemokraternas orealistiska men framförallt människofientliga förslag i kommunfullmäktige. Vart blev det av dem?

Gävle är en fantastisk kommun med stora möjligheter. Vi har utmaningar, men de går att hantera och att förändra vår kommun till det bättre är vår uppgift varenda dag. I vårt kommunfullmäktige är det fullt möjligt att skapa politiska majoriteter som vilar stadigt på en demokratisk tradition. Att vara politiker är att vilja förändra, ibland hela systemet, och till den politiska verkligheten hör att behöva kompromissa sig framåt tillsammans med andra. Men aldrig kan makten vara så viktig att vi kan kompromissa med människovärdet genom att legitimera ett parti som Sverigedemokraterna och ge utrymme för deras politiska projekt. För naturligtvis finns det inget parti som är beredd att agera stödparti utan motkrav. Ett samarbete är ett tillsammansarbete - Moderaterna i Gävle kommer aldrig kunna leda Sverigedemokraterna utan att själva bli förledda på vägen.

Annons

Annons

Vi har alla ett ansvar för att verka för ytterligare demokratiska framsteg i vårt land och vår kommun, och hålla de krafter stångna som söker utmana desamma. I Miljöpartiet gör vi vad vi kan för att ta den striden varje dag.

Men Moderaterna i Gävle – ni måste inse er roll i detta och ta det historiska ansvar som nu faller på er!

Therese Metz och Emanuel Hort. Pressbild

Miljöpartiet de gröna Gävle

Therese Metz, kommunalråd

Emanuel Hort, ordförande och gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan