“Håll avstånd”! Vi har under året insett hur viktigt detta är för att motverka spridningen av coronaviruset. Men alla kan inte hålla avstånd från varandra. De 500 000 minkar som föds upp för sina pälsar i Sverige lever i små nätburar och skadar eller dödar ofta varandra eller fastnar i stereotypa beteenden. Burarna är travade i långa rader med många tusen djur på varje farm – och kan lätt bli en smittohärd. För jo, även minkar kan smittas av covid-19, och de kan i sin tur smitta människor.

"Det brukar heta att “Sverige har världens bästa djurskyddslag”, men vi halkar efter fler och fler länder. Det är ärligt talat pinsamt och skamligt, men framför allt tragiskt eftersom det kostar oändligt många liv", skriver debattörerna. Foto: TT
Nederländernas regering beslutade nyligen att tidigarelägga stängningen av alla minkfarmar från 2024 till mars 2021 efter att en tredjedel av dess 120 farmar drabbats av coronaviruset. Landet har världens fjärde största minkpälsindustri, och är ett av många länder i och utanför EU som av etiska skäl beslutat att förbjuda all uppfödning av djur för deras päls.
Annons
Annons
Det polska parlamentet godkände i september med stor majoritet landets nya djurskyddslag, som inkluderar ett totalförbud mot pälsdjursuppfödning. Polen har världens tredje största pälsindustri, med tio gånger så många minkar som i Sverige, och dessutom rävar. Detta är ytterligare ett hårt slag mot den globala pälsbranschen, och tillkom efter att aktivister visat att det förekom kannibalism och svåra skador som inte åtgärdades.
September avslutades med att Frankrike beslutade att förbjuda pälsfarmar, samma dag som Sveriges Veterinärförbund uppmanade politiker att förbjuda minkuppfödning.
Det brukar heta att “Sverige har världens bästa djurskyddslag”, men vi halkar efter fler och fler länder. Det är ärligt talat pinsamt och skamligt, men framför allt tragiskt eftersom det kostar oändligt många liv.
När det varit på tal att förbjuda pälsfarmar även här har det avfärdats med att det skulle gå ut över näringen. Ändå har det ena landet efter det andra förbjudit inte bara minkuppfödning utan all pälsfarmning. Andra länder har skärpt reglerna så att branschen blivit olönsam och därmed har den försvunnit, vilket även Sverige gjort när det gäller uppfödning av räv och chinchilla.
I Sverige har antalet minkfarmar och minkar minskat kraftigt de senaste decennierna. Sedan 2010 har det halverats och det finns nu drygt farmar 35 kvar. Det är en bråkdel av antalet i flera av de länder som förbjudit uppfödningen, vilket visar mer än väl att det går alldeles utmärkt att göra det. Vissa länder har kompenserat branschen ekonomiskt, vilket kan vara en väg även i Sverige.
Annons
I många år har den ena opinionsundersökningen efter den andra visat att omkring åtta av tio svenskar vill att Sverige förbjuder pälsfarmning. Det har betonats otaliga gånger att branschen inte uppfyllde den dåvarande djurskyddslagens krav på att djuren ska kunna bete sig naturligt. Ändå har den fått fortsätta. Vilken annan bransch hade fått dispens från att följa lagen? En lag som dessutom påstås vara världens bästa?
Annons
Ändå har såväl riksdagsbeslut som utredningar inte lett någonstans, senast när 2019 års djurskyddslag infördes. Vad gällde minkarna ansåg utredningen endast att mer forskning på området behövdes, så de inkluderades inte i den nya lagen.
Det finns inget som helst skäl att staten fortsätter hålla en utdöende bransch under armarna. Feministiskt initiativ uppmanar regeringen och riksdagen att lyssna på landets befolkning och ta ansvar, för djurens skull men av smittskyddsskäl även för människornas, och förbjuda pälsfarmning också i Sverige!
Rasmus Klockljung, djurpolitisk talesperson, Feministiskt initiativ
Farida al-Abani, partiledare, Feministiskt initiativ
Ida Nyström, partistyrelseledamot, Feministiskt initiativ, ordförande Feministiskt initiativ Gävle