Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaSynsam flyttar från Asien till Ockelbo

Jacob Hilding
HILDING: Kommunchefens lajkande är ett bevis för Arbetarbladets betydelse

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Den upplaga du läser av Arbetarbladet idag är nummer 36 000 sedan starten 1902.

Jubileum och bemärkelsedagar är till för att minnas – och nu är ett mycket bra tillfälle att påminna om Arbetarbladet och den roll vi har i ert lokalsamhälle.

Vår uppgift är att skildra och granska vad som sker i ert närområde. För att ta ett aktuellt exempel – kommunledningen i Ockelbo kallar till presskonferens tillsammans med företaget Synsam. Som lokaltidning är vi på plats och berättar om den viktiga nyheten att en fabrik som kan ge 150 arbetstillfällen planeras.

Annons

En nyhet som många väljer att ta del av via Arbetarbladet. Det trots att det år 2020 till skillnad från 1902 finns en mängd nyhetskällor att ta del av. Trovärdigheten är viktig, ett slags kontrakt mellan oss och er som är prenumeranter. Att vi är en oberoende tidning gör att ni kan lita på att vi inte har några dolda avsikter, inte har någon beroendeställning till varken kommunen eller Synsam. Vår lojalitet finns mot våra läsare. Vi följer också de pressetiska reglerna och vi har en ansvarig utgivare (jag) som går att ställa till svars för det vi publicerar.

Annons

Där skiljer vi, och några till lokalt, oss mot de flesta andra sätt som ni kan ta del av en lokal nyhet.

När nyheten är berättad, kommunalråd och företags-vd har svarat på våra frågor så går vi in i nästa fas för att berätta så mycket som vi kan få reda på om den här spektakulära nyheten. Hur ser uppgörelsen mellan kommunen och företaget ut? Vi ställer frågor om det och får svar, vilket blir en ny artikel.

Då var det ju det där med trovärdigheten igen – vi kollar nämligen upp det som påstås. Två av landets mest etablerade experter på förvaltningsrätt och offentlig rätt uttalar sig om kommunens deal med Synsam. Det finns enligt dem frågetecken kring hur etableringen gått till.

Hur många av er som läser det här tycker inte att vi ska publicera den typen av uppgifter för att det kan uppfattas som "negativt" för kommunen?

Annons

Nej, tänkte väl det.

LÄS MER: Allt om Synsams storsatsning i Ockelbo

Innan publicering så låter vi, viktigt det med för trovärdigheten, kommunalråd Magnus Jonsson och kommunchef Ann-Katrin Sundelius, vilka tidigare uttalat sig glatt om planerna, få en chans att kommentera experternas tuffa uttalanden.

Annons

Svaren blir tystnad och sms om att man inte vill svara på Arbetarbladets frågor.

De enda som förlorar på det ignorerandet är invånarna i Ockelbo. Men likväl, vi har gett chansen att kommentera och nyansera bilden.

Någon dag senare gör samma kommunalråd uttalanden till Dagens Samhälle om samma fråga. DS har numera förvisso samma ägare som Arbetarbladet, men med kopplingar till kommunernas egen arbetsgivarorganisation SKR – och det är knappast där invånarna i Ockelbo söker svaren på sina frågor. Det gör de i lokaltidningen.

Det är svårt att tolka på annat sätt än att våra obekväma frågor om Synsams etablering inte uppskattas av kommunledningen i Ockelbo.

Trovärdigheten i det låter jag er som läsare bedöma.

Extra förvånande är det när vi läser en Facebook-kommentar till en våra artiklar, en kommentar som ironiserar över vår journalistik. Den lyder "När lokaltidningen hittar ett scoop och gör allt i sin makt att förhindra en etablering av en stor arbetsgivare i kommunen...". Kommentaren är förstås helt okej, även om den har fel – vi är viktiga för våra lokalsamhällen och ska tåla kritik.

Men att hitta en lajk (en tumme upp) från kommunchefen Ann-Katrin Sundelius på samma kommentar är desto mer anmärkningsvärt – och inte minst ett bevis för Arbetarbladets fortsatta betydelse.

Pluskund, e-tidning eller papperstidning – här kan du själv välja hur du vill prenumerera på Arbetarbladet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy