Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Älvkarleby

Debatt
Debatt: Barnskötarnas arbetsmiljö måste bli bättre – stoppa sparkravet i Älvkarleby

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Kraven och arbetsuppgifterna blir fler och att vår tid tillsammans med barnen minskar, för det är ju den vi måste ta av för att kunna genomföra alla uppgifter", skriver Yvonne Mattsson, sektionsordförande, Kommunal Älvkarleby. Foto: TT

Annons

Det är många fina ord som är nedskrivna i Sveriges lagar som arbetsgivaren ska följa.

Arbetsmiljölagen 2 kap. Arbetsmiljöns beskaffenhet §1 Arbetsförhållandena skall anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt hänseende. § 4 Förhållandena när det gäller luft, ljud skall vara tillfredställande. Arbetstidslagen § 17. Arbetsgivaren skall ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rast.

Annons

Annons

I verkligheten är det annorlunda. Politikerna i Älvkarleby har nu lagt ett förslag om att utöka antalet barn i förskolornas barngrupper, från 19 till 21 barn på tre stycken heltidsanställda. Skolverkets riktmärke för storlek på barngrupper är 9–15 stycken för barn 4–5 år, och 6–12 för barn mellan 1 och 3 år.

Idag har vi 19 barn per avdelning på tre heltidsanställda som bemannar från öppning klockan 06.00 på morgonen till stängning kring klockan 18.00 på kvällen. Vi arbetar i undermåliga lokaler som är hårt slitna och har brister i ventilationen. Flera timmar under dagen är vi endast två i personalen som ska hinna med alla barnen. Det är när vi gör sådant som är krav, exempelvis dokumentation, planering och utbildning, eller turas om att ha rast.

Att hinna ta paus för att gå på toaletten är svårt och att få en fikarast på förmiddagen är omöjligt. Vi stressar på toaletten för att inte lämna kollegan ensam för länge och vi tar en kopp kaffe i farten med oss ut på gården. Kraven och arbetsuppgifterna blir fler och att vår tid tillsammans med barnen minskar, för det är ju den vi måste ta av för att kunna genomföra alla uppgifter.

Når någon i personalen är sjuk får de som jobbar ändra sina arbetstider och jobba ännu mer, för det finns sparkrav och det är även ont om vikarier. Sjukfrånvaron inom förskolan är hög och man får dåligt samvete när man är hemma och sjuk. Allt blir en ond cirkel till slut.

Annons

Sex av tio barnskötare som är medlemmar i Kommunal anger att bemanningen är otillräcklig varje vecka eller mer. Normen för hur det får vara på en arbetsplats måste förändras inom kvinnodominerade yrken. Kommunal protesterar mot förslaget och uppmanar politikerna att tänka om! För personalen, barnen och samhället!

Yvonne Mattsson, sektionsordförande, Kommunal Älvkarleby

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy