Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Skolan hör självklart till landsbygdsdebatten

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till Bo Jonsson S-medlem, Sandviken: "Använd inte skolan som slagträ i debatten om en levande landsbygd"

Den argumentation som drivs i din insändare är märklig. Bo Jonsson skriver att ”Byskolor hör inte till debatten om en levande landsbygd”? Självklart hör byskolorna till landsbygdsdebatten. Byskolorna är centrala för en levande landsbygd. Jag delar inte din syn på byskolor och på landsbygdsdebatten. Klart byskolorna ska debatteras! Barnfamiljer, som ska flytta ut på landet söker miljöer där det finns skolor. Barn och unga ska absolut inte åka buss långa sträckor.

Annons

Skolnedläggelse är ett allvarligt nationellt problem och ska naturligtvis debatteras. I Luleå har sex skolor lagts ned, men skolor har också lagts i Leksand, Falun, Höör, Mora, Ludvika, Borlänge, Lindesberg, Söderhamn, Vilhelmina, Strömstad, Sunne... och en lång rad skolor i flera orter kommer efter. Det är en nationell trend och Sverige är unikt internationellt, med trenden att avveckla mindre skolor och framför allt mindre byskolor. Det är förvånansvärt många kommuner som lägger ned byskolor som har socialdemokratiskt styre, trots att det sägs finnas ett kraftfullt landsbygdsprogram i det socialdemokratiska partiet. 

Annons

Nedmonteringen av de små skolorna är förödande, för barn och unga. Små skolor på landsbygden läggs ned, till förmån för stora skolor i centralorter. Det handlar om att spara pengar, utan att detta har kopplats till en bredare samhällsekonomisk analys. Små skolor är inte dyrare. Små skolor kan uppnå lika goda resultat i kunskapsmätningar som stora skolor.

Små skolor erbjuder en trygg miljö för barnen och ungdomarna och en synnerligen god arbetsmiljö. Behöriga lärare går naturligtvis att få till landsbygden. Om skolan läggs ned kan det vara första steget mot hela närsamhällets avveckling. En skola är central på landsbygden, exempelvis för föreningslivet, för kulturaktiviteter, för föräldrasamverkan, för bibliotek, för idrott och för kunskapsförmedling mellan generationerna i samhället.

Hela Sverige ska leva, tycker de flesta socialdemokrater, och det går att använda småskolorna till kraftfulla, moderna och öppna by-centra. Skolorna kan utnyttjas bättre och mera effektivt i kvalitetsökning och i besparingssyfte. Det behövs ett nytt och innovativt sätt att se på skolbyggnaderna och skolans verksamhet.

Annons

Det lyfts sammanfattningsvis fram tre orsaker till skolnedläggelser: ekonomiska problem, kritik mot mindre skolors förmåga att upprätthålla kunskapsnivån och problem med att få behöriga lärare. Dessa problem kan enkelt åtgärdas av huvudmännen.

Annons

Nedläggningar av byskolor, som faktiskt hotar hela bygdens förmåga att överleva är ett stort nationellt problem. Inga barnfamiljer vill flytta ut. Servicen nedmonteras om befolkningsunderlaget sjunker. Efter skolans nedläggning, försvinner affären,  bensinmacken slår igen, och så vidare. En finsk doktorsavhandling belyser avvecklingsprocessen.

Ditt perspektiv att skolan inte tillhör landsbygdsdebatten är obegripligt för mig.

Åsa Morberg

LÄS ALLA VÅRA ARTIKLAR OM FRAMTIDENS SKOLA I SANDVIKEN

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy