Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Hade Solresor haft svenska ägare hade resenärerna inte fått pengarna tillbaka – nu måste regeringen agera!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ägarna till researrangören Solresor meddelar att de gått i konkurs. Eftersom ägarna till bolaget är danska får resenärerna lyckligtvis pengarna tillbaka från Danmarks resegarantifond, men någon motsvarande fond finns fortfarande inte i Sverige. Därmed riskerar hundratusentals resenärer att förlora hela sin reskassa. Redan i april tog vi moderater initiativ till en fond, men regeringen har fortfarande inte agerat. Hur många researrangörer måste gå i konkurs för att regeringen ska förstå allvaret?

LÄS MER PÅ EXPRESSEN.SE: "Solresor i konkurs – hoppas på nya ägare"

Annons

Många av de hundratusentals svenska resenärer, som fått sin resa inställd på grund av covid-19, väntar fortfarande på att få nära 700 miljoner kronor återbetalt. Många av dem hade länge sparat pengar för att kunna ta med familjen på en drömresa. Nu riskerar de att förlora hela reskassan, på grund av en lucka i lagstiftningen.  Idag finns lagstiftning som ska skydda resenärer som bokar paketresor, det vill säga en resa som består av minst två olika tjänster, exempelvis flyg och boende. Om en resa ställs in, till exempel för att UD avråder från resan, så har resenären rätt att få pengarna tillbaka inom två veckor. Detsamma gäller om bolaget går i konkurs. Då finns det en statlig garanti som ersätter dig som resenär. Men det finns en lucka i lagstiftningen: om resan ställs in och företaget går i konkurs, innan du fått din ersättning tillbaka, så riskerar du som resenär att gå miste om hela reskassan.

Annons

När covid-19 lamslog världen – och Sverige – fick hela resebranschen i praktiken näringsförbud. De som hade bokat resor hade rätt att få sina pengar tillbaka inom två veckor, vilket skapade ett stort tryck på resebolagen. Många bolag fick ekonomiska problem, eftersom de skulle betala tillbaka pengarna till resenärerna, samtidigt som den återbetalning researrangörerna i sin tur väntade på från flygbolag och hotellkedjor dröjde eller kanske rentav uteblev. SAS är ett exempel på företag som har dröjt länge med återbetalningar i Sverige.

Många resebolag erbjöd då resenärerna ersättning för inställda resor i form av presentkort eller vouchers, istället för kontanter. På så vis löste bolagen tillfälligt likviditetsproblemet, men det försätter resenärerna i en svår situation. Om bolaget sedan trots allt går i konkurs så kommer resenären inte heller då att kunna få några pengar tillbaka.  Redan i april föreslog vi moderater att regeringen skulle titta på att införa resegarantifond, enligt inspiration från Danmark och förslag från researrangörernas branschorganisation. Tanken är att den på sikt ska vara självfinansierad, eftersom några kronor i avgift skulle läggas på varje framtida biljett. På så vis skulle även resenärer som köpt resor från en svensk researrangör få pengarna tillbaka om bolaget går i konkurs.

Annons

Tyvärr röstade regeringen och samarbetspartierna nej till förslaget, och det fick därför inte majoritet i riksdagen. Sedan dess har tiden gått, men regeringen har fortfarande inte agerat för att lösa situationen. För någon vecka sedan kallade vi återigen ansvarig minister Lena Micko (S) till riksdagen för att höra hur regeringen arbetar med frågan. Svaret? Den är fortfarande under beredning. Istället hänvisar regeringen till att det finns information på nätet som förklarar för resenärerna vad som gäller. Statsrådet erkände dock på samma möte att det finns brister i nuvarande konsumentskydd.

Annons

Nu måste regeringen agera. Hundratusentals svenskar väntar fortfarande på att få sina pengar tillbaka för inställda resor och en hel resebransch riskerar att gå i konkurs, med tusentals förlorade arbetstillfällen som följd. När regeringen inte agerar så måste vi i Sveriges Riksdag säkerställa att regeringen agerar liksom vi har gjort i många andra frågor under den här tiden med Corona. Tyvärr röstade Elin Lundgren (S) ledamot av civilutskottet från Gävleborg nej till vårt förslag att förstärka konsumentskyddet för de som köper resor, men givet dagens situation så förutsätter vi att Elin Lundgren (S) nu är beredd att ompröva sitt nej tillsammans med sina partivänner i Socialdemokraterna.

Vi frågar därför nu Elin Lundgren (S): Är du beredd att arbeta tillsammans med oss i Civilutskottet för att förbättra konsumentskyddet för dem som köper resor i Sverige? Eller är du nöjd med dagens lagstiftning som orsakar stora problem för både näringsidkare och resenärer?

Josefin Malmqvist (M), riksdagsledamot och gruppledare i civilutskottet

Lars Beckman (M), riksdagsledamot i civilutskottet

Annons

Annons

Till toppen av sidan