Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Klokt att förlänga viktiga krisåtgärder

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att smittspridningen nu åter tar fart riskerar att drabba företag och jobb både i Gävleborg och i hela landet. Därför är det bra att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder.

Coronapandemin gjorde att den svenska ekonomin tvärnitade i våras. När efterfrågan försvann fick många företag extremt svårt att klara verksamheten. Hundratusentals anställda permitterades och åtskilliga företag över hela landet tvingades säga upp medarbetare.

Annons

Annons

Svenskt Näringslivs Företagarpanel visar att av de tillfrågade företagen i Gävleborg har 52 procent minskat sin omsättning senaste halvåret. Resultatet har blivit minskade investeringar och fler uppsägningar. Av företagen i länet har 34 procent minskat sina investeringar och 29 procent minskat antalet anställda senaste halvåret.

Några av de branscher som haft det särskilt tufft i länet är hotell, restauranger och handeln.

Krisen märks tydligt även i statistiken från Arbetsförmedlingen. Bara i Gävleborg är idag 1 300 fler människor arbetslösa än för ett år sedan. I hela Sverige är nu nästan 100 000 fler utan arbete jämfört med november i fjol.

Många av de företag som lyckades överleva den första fasen är fortfarande kraftigt försvagade. De får svårt att klara nya påfrestningar.

Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från bland andra Svenskt Näringsliv.

Att man nu vill förlänga både omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar är viktiga och effektiva krisåtgärder.

De kan rädda företag och jobb, både i Gävleborg och i hela landet. Men det kommer att krävas ytterligare insatser. Krisen är tyvärr långt ifrån över.

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv

Annons

Annons

Till toppen av sidan