Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Jacob Hilding
HILDING: Därför kommer du att möta våra reportrar – trots pandemin

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

I mars skrev jag till er läsare att vi lokala journalister på Arbetarbladet, vi tar vårt ansvar. Då var coronapandemin färsk i vårt medvetande och vi visste inte alls vad vi stod inför.

Med det menade jag två saker. Dels att vi som arbetsgivare och yrkesutövare i ert närområde tar vårt ansvar genom att försöka arbeta på ett ett sätt så att vi bidrar till att minimera smittspridningen.

Men också att vi tar ansvar för att ge er den lokala journalistiken även i tider av kris. Och det är något vi inte viker en tum från.

Våra journalister kommer att fortsätta röra sig ute i era lokalsamhällen, allt annat är omöjligt – och direkt farligt om stora delar av Gästrikland och Norduppland står utan bevakning av lokala journalister.

Annons

Men vi kommer att agera med förnuft och försiktighet. Vi kommer att hålla avstånd, göra ännu fler intervjuer digitalt och över telefon. För er och våra medarbetares skull. Men vi kommer att vara på plats bland er när det är nödvändigt.

Annons

En stor del av våra medarbetare jobbar just nu också hemifrån, fler än vad vi vant oss vid senaste halvåret. Det finns många yrkesgrupper som inte kan det alls. För en lokal journalist finns möjligheten.

Vi är som ni. Vi finns mitt bland er, bor bland er och rör oss längs samma vägar som ni gör. Vi bryr oss om och är beroende av samma frågor som ni är. Vi kan utföra vårt jobb från bostaden i Sandviken, Hofors eller Hedesunda precis som att vi kan det från redaktionerna.

Men som alla nu känner igen, så förlorar vi också något genom att inte vara tillsammans på en redaktion med våra kollegor – att träffas, skratta, planera och dricka blaskigt redaktionskaffe (nåja, det är rätt gott, men det hör till att säga så) ihop. Sånt där som hör till när sociala varelser som människor träffas.

Men det är inget vi inte kan hantera, eller hitta nya vägar och arbetssätt för att göra. Framför allt är vi ett läge där vi självklart tar ansvar.

Men för mediebranschen, som redan kommer från ett tufft utgångsläge, är hela coronakrisen en mycket tuff och oviss utmaning. Arbetarbladet får mediestöd som hjälper oss, och vi har fått del av extra stöd under de här svåra månaderna. Vi har varit permitterade och vi har känt av en sviktande annonsmarknad. När samhället drar i nödbromsen blir företagen försiktigare med att lägga pengar på annonser.

Annons

Annons

Glädjande i allt detta är att vi märker av ett ovanligt stort intresse för Arbetarbladet och vår lokala journalistik.

Vi lokala företag och arbetsgivare står inför en ny tuff period framöver. Det gäller även oss lokaltidningar. Vi kommer att behöva ert stöd – som prenumeranter och annonsörer.

Gör det så lovar vi att fortsätta leverera trovärdig lokal journalistik, mitt bland er – även i kristid.

/Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare, Arbetarbladet

Pluskund, e-tidning eller papperstidning – här kan du själv välja hur du vill prenumerera på Arbetarbladet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy