Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jenny Wennberg: Fattigdom coronadödar

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Studieresultatet sitter som en välplacerad knytnäve rakt i ansiktet. Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm har tittat på strukturerna kring de som blivit svårt sjuka eller dött i corona i området med kanske störst klyftor i Sverige, nämligen landets huvudstad.

Studien visar tydligt att fattigdomen dödar. Risken är nämligen fyra gånger så hög att dö i covid-19 i låginkomstgruppen jämfört med gruppen med högst inkomst.

Annons

Annons

Egentligen är det här bara ett i raden av många, många bevis på hur stora klyftor vi byggt i Sverige. Tydligast är skillnaderna i svenska storstäder där vi hittar enorm fattigdom och enorm rikedom och också stora skillnader i förväntad medellivslängd.

Det går såklart att nöja sig med att Sverige är ett välmående välfärdsland. För det är vi naturligtvis också. Men alla är inte välmående.

Ibland sägs det och skrivs det att klyftorna vuxit. Det är att osynliggöra vad som faktiskt skett under de senaste decennierna. Klyftorna har inte vuxit av sig själv. Sverige har byggt dem. Vi har byggt en skola som inte längre klarar av att fylla en kompensatorisk roll. 2020 står vi med skjutningar och sprängningar och poliser som pratar om skolans enormt viktiga roll för att stoppa rekryteringen till gängen. Vi har byggt en skola där föräldrarnas ekonomi och studiebakgrunden är direkt avgörande för elevernas resultat.

På punkt efter punkt har beslut fattats som driver på de socioekonomiska klyftorna istället för att försvara jämlikheten.

Att risken är fyra gånger högre att dö i Covid-19 för de fattigaste i Stockholm i jämförelse med de allra rikaste är ett ganska självklart resultat. Trångboddhet, skillnader i jobb och säkerhet på jobbet och så vidare, och så vidare leder med självklarhet även fram till högre coronadödlighet för de fattigaste svenskarna.

Annons

Det intressanta med studien rörande coronadöden är därför inte resultatet, det säger oss ganska lite nytt.

Det intressanta är istället om våra politiker kommer fortsätta göra ingenting mot klyftorna, eller faktiskt börja bygga bort dem.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan