Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jenny Wennberg: Greta Thunberg har fel

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg är vår tids största opinionsbildare, men plockar själv bort opinionsmaterialet när hon får bestämma över innehållet i DN. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Idag publicerar DN sin Greta-tidning. En tidning helt utan opinionsmaterial.

Det finns en slående ironi i det. Vår tids största opinionsbildare med en mycket tydlig åsikt (lyssna på forskarna) vill inte se något opinionsbildande material i en svensk dagstidning.

Om det finns mycket att säga. Som att Greta Thunberg burits fram till den här dagen av alla kvinnor med en åsikt som gått före henne. Kvinnor som banat väg för Greta Thunberg genom att ifrågasätta, kvinnor som gjort hennes röst till en röst som hörs och lyssnas på. Kvinnor som genom årtionden av kamp för kvinnlig rösträtt, för kvinnors rätt att tala, skriva och göra sig hörda, läsa på universitet och forska sopat banan för henne hela vägen fram till DN-skrapan.

Annons

Forskningen som Greta Thunberg upphöjer till absolut sanning har genom historien slagit fast saker som att det kvinnliga könsorganet är en inverterad penis och att kvinnor inte är lämpade att läsa på universitet på grund av sina hjärnor.

Annons

Hade alla lyssnat och ingen ifrågasatt forskningen hade Greta Thunberg aldrig fått publicera sin opinionsrensad DN-upplaga idag. Då hade Thunbergs plats fortfarande varit vid spisen och hennes skolgång avslutats efter sex år. Bara därför att hon är kvinna.

Det finns något obehagligt i en övertro på forskning som en objektiv gren, fri från maktkamp och framforskad med bas endast i högre intellektuella ideal. Människan fungerar inte så. Det är också därför opinionsbildare som Greta Thunberg behövs.

I Expressen försvarar Greta Thunberg sin opinionslösa DN-upplaga.

"Jag har inget problem med att folk uttrycker sina åsikter. Det måste ju finnas i ett demokratiskt samtal. Men när det kommer till klimatkrisen blir det ofta att åsikter väger lika mycket som insikter."

"Självklart måste det finnas en debatt. Men man måste samtidigt ha i åtanke att klimatfrågan är bortom partipolitiken."

Greta Thunberg har fel. Ingenting är bortom partipolitiken. Ignorerar Greta Thunberg det kommer hennes klimatkamp aldrig lyckas. Partipolitik är vad som styr synen på klimatfrågan. Att rensa våra ställningstaganden från politiska ståndpunkter är en omöjlighet. De finns alltid där, uttalade eller inte. Så även hos forskare. Den största lögnen som existerar är att någon människa är objektiv. Vi präglas av vår barndom, av vår omgivning, av media, av partier, av företag. Att åsikter har för stor plats i det offentliga har Greta Thunberg däremot rätt i, precis som aktiv okunskap, och mänsklighetens enastående förmåga att ignorera fakta. Oavsett om det handlar om jämställdhet, vaccin eller klimatfrågan. Men en åsiktsbefriad samtid är lika farlig som en faktabefriad.

Annons

Annons

Just därför fängslar också Greta Thunberg demokratin genom att DN rensas från åsikter. Thunberg skapar också en förljugen bild av vad fakta och forskning faktiskt är.

Att det är just DN som väljer att ställa upp på det här tramset är kanske inte så konstigt. Liberaler har en tendens att upphöja sig själva och liberalismen till en sorts objektiv politisk gren. En åsikt som inte är en åsikt.

Det är lika idiotiskt som att vår tids största opinionsbildare rensar bort opinionsmaterialet när hon själv får vara chefredaktör.

Lyckligtvis tvingas vi bara leva i Greta-samhället en dag.

Vilket dock faktiskt är en dag för mycket.

Och helt befriad från opinionsmaterial är DN förstås inte.

Greta Thunberg har nämligen skrivit en text i tidningen.

Till toppen av sidan