Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: Ut! (s) måste ut och deklarera ståndpunkt i skolfrågan! Januariavtalet får inte styra ideologin!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: TT.

Annons

För några veckor sedan skrev gymnasieläraren Filippa Mannerheim en rasande debattartikel om marknadsskolan. Hon anklagade samtliga partier för att inte göra något åt det enorma marknadsexperiment som pågått i svensk skola sedan nittiotalet. Växande friskolekoncerner gör vinster på våra skattepengar och riskkapitalister köper upp skolor samtidigt som segregationen växer och samhällsskikten skiljs åt. Gensvaret var stort, från en förtvivlad lärarkår, från vanligt folk och även från en och annan borgerligt lagd person som inser att skolsystemet håller på att ta en ände med förskräckelse.

Till och med Konkurrensverket har börjat tvivla på ett skolsystem där det är fritt fram att leka marknad med skattepengar.

Annons

Det stora eländet är att (s) är bakbundet av januariavtalet, där det slås fast att inte ett ont ord ska få uttalas om vinster i välfärden. Just nu ser det därför ut som om (s) är på god väg att missa ett gyllene tillfälle att haka på en plötsligt frisläppt opinion mot marknadsskolan.

Annons

Och för första gången på mycket länge har det brutit ut en sjudande debatt kring de vinstmekanismer som sedan länge är på väg att krascha skolsverige. Friskolelobbyn är plötsligt på defensiven. När VD:n för Friskolornas riksförbund, Ulla Hamilton, i ett uttalande likställde vinstdrivande skolverksamhet med vinstdrivande frisersalonger och tvättinrättningar var måttet rågat även för många borgerliga väljare. En borgerlig ledarskribent i Dagens Industri försvarar dock friskolorna med att en karriäristisk medelklass väl ändå måste få chansen att slippa se sina egna barn i samma klassrum som bråkiga och oläraktiga invandrarungar (han skriver otroligt nog så) och argumentationen från friskoleförsvararna når ett lågvattenmärke.

Centern och Liberalerna, de främsta anhängarna av marknadsskolan, tycks också på defensiven. Och när en Sverigedemokrat svarar Mannerheim lyckas han både förolämpa lärarkåren och avslöja sig själv som helt okunnig om hur unikt det svenska marknadsexperimentet med skolan är. Vi vill inte ha ett socialistiskt skolsystem, skriver sverigedemokraten i Expressen, vilket visar att han inte fattat att den marknadifiering av skolsystemet som Sverige ståtar med inte existerar någon annanstans i världen.

Annons

Har alltså frågan om den marknadifierade skolan och den bredare frågan om vinster i välfärden äntligen kommit i rullning? Ja och Nej. Det står helt klart att s-ledningen faktiskt helst skulle vilja reformera skolsystemet och få bort i alla fall de värsta avarterna. Varje gång utbildningsminister Anna Ekström debatterar frågorna hörs den återhållna vreden över ett vanvettigt system.

Annons

Det stora eländet just nu är att (s) är bakbundet av januariavtalet, där det i princip slås fast att inte ett ont ord ska få uttalas om vinster i välfärden. Just nu ser det därför ut som om socialdemokratin är på god väg att missa ett gyllene tillfälle att haka på en plötsligt frisläppt opinion mot marknadsskolan. Det är en tragedi att socialdemokratin inte förmår ställa sig upp och säga att det förödande system – där skattepengar går till bolagsvinster samtidigt som segregation och klassamhälle djupnar – helt enkelt måste reformeras.

(s) har ingen majoritet i riksdagen. Så är det. Realpolitiskt är det i dagsläget omöjligt för regeringen att göra något åt marknadsskolan. Men ideologiskt och idépolitiskt finns nu ett enormt spelrum för arbetarrörelsen: Ministrarna borde ställa sig upp en efter en och säga att så här kan vi inte ha det och det borde även tunga kommunpolitiker i partiet göra. De borde ropa det åt alla håll och fortsätta att pressa centern och Liberalerna.

Nu finns den växande, frisläppta opinionen. Om det är något bevänt med socialdemokratin så måste den visa att den inte bara sitter i en regering, utan också är ett parti och en folkrörelse som vill något och säger det tydligt.

P.S. Kan vara roligt att veta att Filippa Mannerheim faktiskt en gång varit litteraturrecent i Dalademokraten!

Annons

Annons

Till toppen av sidan