Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Centerpartiet och Liberalerna vill försämra anställningstryggheten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Centerpartiet och Liberalerna driver på om försämrad anställningstrygghet i Sverige. Vi undrar om de har en susning om arbetares anställningstrygghet i Sverige? Vet de att var tionde arbetare jobbar på timme eller när chefen kallar? Att varannan arbetarkvinna är deltidsanställd? Att var femte arbetare har tidsbegränsad anställning?

"Butiksanställda, lokförare och kockar drabbas av hyvling – vilket betyder att du får välja mellan att arbeta färre timmar eller bli uppsagd", skriver debattörerna.

Bild: Lars Ljungmark

Antalet människor med otrygga anställningar ökar. Det är barnskötare och bemanningsanställda som inte vet när nästa arbetspass börjar. Undersköterskor och lokalvårdare som arbetar ofrivillig deltid. Butiksanställda, lokförare och kockar som drabbas av hyvling – vilket betyder att du får välja mellan att arbeta färre timmar eller bli uppsagd. Det är verkligheten som många av LO:s förbundsmedlemmar lever i. Det är oacceptabelt och ovärdigt en arbetsmarknad år 2020.

Annons

Annons

Det kan jämföras med att Centerns ungdomsförbund i november startade kampanjen: ”Fuck Facken” med hänvisningen ”Upp till kamp för en friare arbetsmarknad”. För vilka ska det bli friare? Friheten är i alla fall inte riktad till anställda. Det vore ju bra om det gällde friheten att påverka egen arbetstid och arbetsmiljö. För vem vågar larma om dålig arbetsmiljö med ett sämre anställningsskydd? Vem vill ta uppdraget skyddsombud? Vem vågar anmäla sexuella trakasserier utan att riskera att förlora arbetet? Vi är övertygade om att svenska arbetsplatser skulle bli tystare, otryggare och sämre.

Som vi ser det vill Centerpartiet och Liberalerna ta bort anställningstryggheten för alla på företag med färre än 15 anställda. Genom att kräva att den så kallade LAS-utredningen som presenterades i juni ska bli lag, vill Centerpartiet och Liberalerna göra anställda i små företag rättslösa. Förslaget innebär att om arbetsgivaren inte tycker om dig – så kan arbetsgivaren säga upp dig utan motivering.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger hånfullt att LO inte ska ges inflytande över fortsatta diskussioner om LAS eftersom LO inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna. Här undrar vi vem som är mest relevant, Centerpartiet med sina drygt 550 000 väljare eller Sveriges drygt två miljoner arbetare?

Vad säger Centerpartiet och Liberalerna i Gävleborg? Är detta en politik ni står bakom? Är det rimligt att över 40 000 medlemmar i LO:s medlemsförbund i Gävleborg inte ska ha inflytande i den fortsatta processen om anställningstrygghet?

Annons

Annons

Anställda behöver mer trygghet – inte mindre. Stoppa hyvling, allmän visstid, sms-anställningar och andra försämringar av arbetares anställningstrygghet!

Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg samt Målarna Gävle-Dala

David Aura, ordförande GävleDala-kretsen Elektrikerna

Helena Andersson, ordförande Seko Gävle-Dala

Christer Johansson, ordförande Pappers avd 15

Jonas Eriksson, ordförande Musikerförbundet Mellersta Norrland

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Kjell Olsson, ordförande Pappers avd 3

Peter Mångs, ordförande GS Gävleborg

Petter Zetterqvist, ordförande Hotell och restaurangfacket avd Mitt

Rickard Vivallius, ordförande Handels Gävleborg

Renate Almén, ordförande IF Metall Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan