Annons

Annons

Annons

Krognostalgi i Gävle

Krognostalgi: Från dansrestaurant till gangstarap-häng – från Fenix till Five - har du partajat här sedan 1959?

Från självklart korvstopp för popband på 60-talet, via skönhetstävlingar för tonårsflickor, irländskt stjärnbesök i pionjärmässig sportbarsmiljö till gangsterrapstjärnor på löpande band. Kungsgrillen, Fenix, Othello Desdemona, O'Learys, Mezopotamya BBQ, Solo, Arena, Star Club, Five och Vou. Men för de flesta heter hela klabbet Fenix i första hand. Södra Kungsgatan 31 i Gävle är en av stadens absolut viktigaste nöjesadresser. Vi har dykt i arkivet.

Text

Om Kungsgrillens 60-tal går det ofta historier relaterade till popgrupper som turnerade och stannade till här, då den gamla E4:an fortfarande gick genom stan. Det kan handla om udda Gävlebor eller historier om romanser med flickor som stannade till för att flörta (eller om det var tvärtom). Bild även: Tobias Röstlund.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Torsten Svensson hette mannen som lämnade in ansökan om utskänkningstillstånd 1 mars 1959 för AB Kungshallens Dansrestaurant Fenix. Detta i samma veva som huset på Södra Kungsgatan 31 var nybyggt efter Södersaneringen, då stora delar av Söder revs och byggdes upp på nytt. Vi når Claus Hartwig som började som kock på Kungsgrillen då han kom till Sverige från Tyskland 1966.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan