Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Behöver Sverige verkligen mer vindkraft?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag blir uppretad av att det hela tiden sägs att Sverige behöver mer elkraft. Redan nu exporterar vi mer än en femtedel av den kraft som vi producerar. Tycker ni att det är rätt att offra det svenska landskapet för att utländska investerare skall komma hit och exploatera vår natur för att tjäna pengar?

Vindkraften sägs ju vara fossilfri, men hur många ton olja går det åt för att tillverka plasten till vingarna som efter användning inte går att återvinna? Är detta fossilfritt? Nej, men de tillverkas ju inte i Sverige, så det räknas ju inte.

Annons

Annons

Hur många ton plastrester i form av microplaster hamnar i vår natur när plasten bryts ner under användningstiden. Dessa plaster går ner i vårt vatten, hamnar i fiskar, vilda djur och vårt dricksvatten. Tillsatserna i dessa plaster är hormonstörande, vilket kommer att påverka oss negativt i en framtid.

De stora arealer skog som huggs ner gör att koldioxidbindningen i skogen minskar. Den Svenska skogens årliga tillväxt tar upp tre gånger vårt utsläpp av koldioxid enligt en rapport från svenska skogsbrukets klimatpåverkan. Att hela tiden utnyttja landsbygden för att producera kraft till de stora samhällena är att utnyttja resurserna på fel sätt. Tänk i stället på att göra energiförbrukningen mindre.

Utan landsbygd stannar Sverige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan