Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Yttrandefrihet är inget "trumfkort" för att säga eller skriva vad som helst

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Yttrandefriheten hotas när nätjättarna tar ställning"

Två riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna skrev en debattartikel i Arbetarbladet. Flera andra i SD har gjort likadant på samma tema i andra tidningar och mediekanaler. Roger Hedlund och Josef Fransson använder sin yttrandefrihet, men vad de påstår om yttrandefrihet och censur i sin text bör däremot ej få stå oemotsagt.

Alla kommersiella företag som äger nätforum som Facebook, Twitter, Youtube har användarregler. Användarna godkänner dessa regler när man skaffar sitt konto.

Annons

Det är ofta vilseledande och farliga påståenden i innehållet som granskas och som ibland leder till blockering eller radering. Ibland raderas även några användares konton på grund av brott mot användarreglerna eller lagen om hets mot folkgrupp etc. Att säga saker i videos eller skriva text som bryter mot användarregler eller lagar handlar inte om censur eller yttrandefrihet.

Annons

De korrekta, sakliga, rimliga och skäliga anledningarna bakom att den nämnda videokanalen (Swebbtv, reds. anm.) blev avstängd från Youtube var på grund av fake news, farliga lögner om coronapandemin. Det vore farligt att tillåta innehåll som oroar eller förvirrar människor om exempelvis viruspandemin eller vaccin. Samma videoblogg har spridit antisemitiska, rasistiska åsikter i flera år.

För övrigt har den "alternativa" mediekanal som nämnts ägt sin egen webdomän sedan 2015, med massor av blogginlägg och videos. De har alltså inte censurerats eller blivit av med sin yttrandefrihet eller pressfrihet.

Andra som fått innehåll raderat ur sina sociala medier har berott på texter med rasism, uppmaningar till våld och till terrorism. Ord spelar stor roll, särskilt om det är "inflammatorisk" retorik. Se hur många Trump-supporters som radikaliserats.

Ingen får nyttja yttrandefrihet för att hindra, förminska eller kränka andra människors grundläggande mänskliga friheter eller rättigheter. Yttrandefrihet är inget "trumfkort" som ger fritt fram att säga eller skriva vad som helst offentligt.

Annons

Alla publikationer som har en ansvarig utgivare är fortfarande ansvariga inför rättsväsendet. Att det finns en ansvarig utgivare innebär inte att denne har fritt fram att publicera texter eller videos som innehåller brott mot lagar eller svenska grundlagen.

Annons

Politiker från SD ska kunna få fortsätta debattera, men innehållet i vad de säger och skriver bör uppmärksammas och granskas i detalj av många fler. De som sprider antisemitiska, rasistiska åsikter ska varken förringas eller normaliseras – de ska kritiseras!

Johan Löfström, Gävle, medgrundare till Motargument.se, medlem i Socialdemokraterna och i Reformisterna s-förening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan