Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Panikknappen för klimatet är fortfarande intryckt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Torka är en av följderna av klimatförändringarna, menar Seppo Laine. Foto: TT

Annons

Nu är det mer än tio år sedan jag läste min första klimatbok, Oväder av Mark Lynas. Han beskrev en värld där vår mänskliga påverkan lett till en mängd svåra påföljder jorden över av det alltmer tättslutande locket med koldioxid över planeten. Torka, öar som håller på att försvinna med höjd havsnivå, allt svårare och fler orkaner, växtgränser som flyttar sig med konsekvenser för djur och växtliv, översvämningar, extrema väderhändelser i allt tätare följd, nedsmältningen av glaciärer och ismassorna vid våra poler med mera.

Annons

Annons

Sedan dess har varje forskarrapport visat på allt värre följder och snabbare utveckling åt fel håll. Ingen har hävdat att vi vänt på utvecklingen som förutspåtts redan på 60-tal och 70-tal. De stora oljebolagens experter har varit medvetna om vad som händer när vi gräver upp det fossila bränslet i underjorden och släpper den lagrade koldioxiden fri genom förbränning.

Under alla år har man också talat om att det finns ett fönster på ett antal år som vi har på oss att stoppa utsläppen och undvika de värsta konsekvenserna av en uppvärmd planet. Det fönstret håller på att stängas, därav den panikknapp forskarna sa att de tryckte på för något år sedan.

Nu måste vi skynda oss, det duger inte att fossila företag fortfarande får subventioner som vida överstiger satsningarna på förnyelsebart. För den hoppfulla sanningen är att vi idag har tillgång till teknik som kan hejda klimatkatastrofen från att landa än mer i knät på varje levande varelse på vår planet.

Men då behövs ditt bidrag för att få politik och företag att agera idag och nu.

Seppo Laine

Till toppen av sidan