Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Socialdemokraterna blåljuger om badet i Söderfors

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Badet i vid campingen i Söderfors.

Bild: Jörgen Svendsen

Annons

Vi ser allvarligt på att Socialdemokraterna i Tierps kommun, med Viktoria Söderling i spetsen, går ut brett i sociala medier med ren lögn kopplat till hur partiet historiskt ställt sig i frågan om försäljning av badet och campingen i Söderfors. ”Socialdemokraterna röstade emot att badet skulle säljas…”. När kommunstyrelsen i mars 2020 beslutade sälja till nuvarande ägare föreslog inte Socialdemokraterna att försäljningen skulle stoppas. Protokollet från det mötet finns att läsa på Tierps kommuns hemsida för alla nyfikna som vill syna det ljuget.

LÄS MER: "Kommunens dubbla budskap: Förnekar vattenläcka – men kräver att badet ska stänga för att det läcker"

Annons

Annons

Lögn nummer två, som också går att syna, finns i kommunfullmäktigeprotokollet från december 2018. I Socialdemokraternas budgetförslag för 2019 fanns en försäljning av anläggningen inskriven i en separat budgetpost. Prydligt redovisat med den minskade driftkostnaden som användes i deras finansiering.

Kommunfullmäktiges budgetbeslut samt den reservation som Socialdemokraterna lade innehöll alltså båda uppdrag om försäljning. Så vår fråga är: När har Socialdemokraterna föreslagit att stoppa försäljningen? Varken vi eller någon annan som läser kommunens protokoll hittar detta. Under tiden som förflöt mellan beslutet 2018, att badet och campingen skulle säljas, tills dags dato har inget förslag om att försäljning ska stoppas inkommit från Socialdemokraterna.

Sedan vi tillträdde pågår en tung process för att få kommunens ekonomi på rätt köl samt att återställa minuset på 20 miljoner som socialdemokraterna efterlämnade 2018. Vi gör allt för att slippa nedskärningar i kommunens huvudsakliga ansvarsområden: vård, skola, omsorg. Vi förstår mycket väl att det skär i hjärtat i kommunens övriga orter som sett nybyggd crosshall, nyrenoverat kulturhus samt en rejäl renovering och utbyggnad av Vegavallen och Vegahallen poppa upp i Tierp.

Vi förstår också att det finns en stor frustration över att det särskilda boendet Hällbacka i Söderfors stängts utan att det togs ett formellt kommunfullmäktigebeslut som medborgare hade haft en chans att påverka eller överklaga. Socialdemokraterna smög undan det beslutet genom att upphandla ett stort antal platser i Tierp utan att ens utreda förutsättningarna för att bygga nytt boende i Söderfors när Hällbacka underkändes av Boverket och Arbetsmiljöverket. Vi kan bara beklaga det förra styrets slarviga syn på demokrati. Tro oss, vi önskar att vi styrt även före 2018! Då hade med all sannolikhet prioriteringarna sett annorlunda ut. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och försöka göra det bästa av situationen med de anläggningar som nu finns i Tierp. De förlorade möjligheterna som andra prioriteringar hade kunnat ge är bortkastad energi att sörja, även för oss. Vi måste fokusera framåt, annars kommer vi inte ur det som varit.

Annons

Annons

Att kommunens huvudort är Tierp har betydelse men det är inte en naturlag att allt ska satsas där. Så varför har då inte vi, som lovordar hela kommunen-perspektivet, satsat enligt den devisen? Jodå, vi har till exempel tagit beslut om ny skola och förskola i Kyrkbyn. Fokus på vård, skola, omsorg. Tyvärr finns inte ekonomiskt utrymme att exempelvis återstarta bandyisen i Söderfors som Socialdemokraterna beslutade stänga 2017. Oavsett vad Socialdemokraterna lovat eller lovar så hade de heller inte kunnat öppna isen igen som de hävdar. Vilka pengar skulle de betala reparationer och årlig drift med?

Att Socialdemokraterna i Tierps kommun hyser het kärlek för fina hall-, anläggnings- och kulturhusbyggen i Tierp och ogillar vår politik och vår städning av kommunens ekonomi är inget nytt. Det nya och ganska skrämmande är deras sätt att marknadsföra rena osanningar. Kan någon svara oss på vad som hänt? Är detta någon ny strategi från partiorganisationen? Eller är det resultatet av de lokala företrädarnas egna initiativ för att på bästa vis kunna vända kappan efter den vind som blåses upp genom en ljug-strategi i hopp om att kunna dölja den oreda som nu är under uppstädning?

Sara Sjödal (C)

Emma Lokander (M)

Ann-Kristin Ringefors (KD)

Alfred Mujambere (L)

Joachim Stormvall (MP)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy