Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tierp

Insändare
Insändare: Vi har prioriterat grundskolan ekonomiskt i alla beslut

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi har lagt fram tre budgetar under vårt styre, samtliga har ökad tilldelning till grundskolan med mer än ordinarie uppräkning", skriver flera Tierpspolitiker.

Bild: Jörgen Svendsen

Annons

Svar till Pedagogisk personal i Tierps kommun: "Politikerna bör inte med gott samvete kunna spara mer på skolan"

Vi politiker i styret för Tierps kommun (C, M, KD, L, MP) delar din syn på att kommunens läge i Lärarförbundets ranking måste förbättras utifrån att ha under många år legat i botten, det vill säga bland de fem sämsta kommunerna i rankingen. Det är lika illa om det är på tredje sist eller sista plats kommunen hamnar.

Den ekonomiska tilldelningen är en del i rankingen och en del i att möjliggöra klättring från nuvarande placering inom fler delar av rankingen. Vi har lagt fram tre budgetar under vårt styre, samtliga har ökad tilldelning till grundskolan med mer än ordinarie uppräkning. Inför 2019 gavs 4,6 procent, 2020 gavs 6,7 procent och inför 2021 gavs 1,7 procent. Observera att till 2021 års budget tillkommer en engångssatsning på 1:1 digitala enheter om 5,6 miljoner till grundskolan som inte finns med i siffrorna ovan. Skulle de ha räknats in skulle ytterligare några procent tillkommit i ökning mot föregående år.

Annons

Annons

Vi anser att tidiga insatser i grundskolan är nyckeln till att klara gymnasiestudier. Vi tog helt enkelt det drastiska beslutet inför 2020 att flytta fem miljoner från gymnasiet till grundskolan, trots att gymnasiet inte hade något överskott att använda. Vi var fullt medvetna om att det fått stora konsekvenser för gymnasiet men vi ansåg att det blir större konsekvenser för grundskolan om de inte får dessa medel utöver uppräkning. Inför 2021 har samtliga verksamheter enbart fått uppräkning med en procent på verksamhet i budgettilldelning, på hyror har ingen uppräkning givits. I det perspektivet är en uppräkning på 1,7 procent inte tillräcklig utifrån behov men mer än vad andra verksamheter får.

Det står klart att trots ökade tilldelade medel utöver uppräkning har det under lång tid varit behov av åtgärder för att få budgeterade medel att räcka till de insatser som mest behövs. Det ansvaret ligger på verksamheten i form av utbildningschef och rektorer.

När vi tillträdde 2018 tog vi snabbt det drastiska beslutet att höja skatten tillsammans med andra specifika sparförslag inom andra verksamheter än grundskola för att slippa genomföra större verksamhetsnedskärningar inom kommunens grunduppdrag: vård, skola och omsorg.

Vi vet att det är en tuff situation för alla verksamheter men vi har prioriterat grundskolan ekonomiskt i alla beslut sedan vi tillträtt. Det handlar om att hitta en balans så att vi kan utefter rådande läge göra det bästa för de medel som finns. För att öka på medel till grundskolan ytterligare måste ekonomiska medel prioriteras om från andra verksamheter och det betyder motsvarande nedskärningar där. Det är ett tufft läge för alla men skolan är ett av de områden vi med alla medel försöker undvika nedskärningar inom.

Sara Sjödal (C)

Emma Lokander (M)

Ann-Kristin Ringefors (KD)

Alfred Mujambere (L)

Joachim Stormvall (MP)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy