Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Dags att ge musiker ersättning för musik som spelas på nätet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den debatt om piratnedladdning av musik som gick het i början av 2000-talet tvärdog när legala streamingtjänster som Spotify etablerades, med ett brett utbud av lättillgänglig musik. Med de tjänster som nu finns där musiklyssnaren kan betala för musik skulle man kunna tro att alla som varit inblandade i att skapa musiken får betalt för sitt arbete.

Annons

Men en grupp har glömts bort: musikerna. När du betalar för musik på nätet går en slant till den som tillgängliggör musiken, till den som äger rättigheterna till inspelningen samt till kompositörerna. Men de musiker som spelar på låten har i bästa fall fått en engångssumma vid själva inspelningen. Blir låten en hit får de som står som låtskrivare betalt utifrån hur många som faktiskt lyssnar på låten. Men de musiker som medverkat vid inspelningen har inte någon garanterad rätt till ersättning.

Annons

Inom branschen har detta ofta lösts rent praktiskt genom att alla som medverkar vid inspelningen radas upp som låtskrivare, och därför ser man ibland låtskrivarförteckningar med 10–15 medverkande personer. Var gränsen går för om man som musiker faktiskt också bidragit till att komponera en låt är förstås inte definierat, och det mest klassiska exemplet på hur det är något parterna kan bestämma fritt är kanske Lennon-McCartney, låtskrivarparet som satte både John och Paul som låtskrivare på Beatles låtar, oavsett vad den ena eller andra av dem bidragit med.

Men ersättningssystem kan inte bygga på den typen av överenskommelser. Därför har MP länge drivit frågan om att musiker, på samma sätt som kompositörer, ska ges rätt till en ersättning beroende på hur mycket en låt laddas ner eller streamas. Vad gäller musik som spelas i radio är detta sedan länge reglerat. Varför inte också på nätet?

En möjlighet att nu lösa frågan har öppnats med EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Senast i juni 2021 ska det vara implementerat i svensk lagstiftning, och direktivet säger att musiker ska garanteras en ”lämplig och proportionell ersättning. Sverige borde göra som exempelvis Spanien – införa en ersättningsrätt i lagstiftningen, med innebörd att medverkande musiker ges rätt till ersättning baserad på hur mycket låten spelas på olika streamingtjänster.

Annons

De som äger de plattformar där musik kan laddas ner eller streamas ser förstås ogärna att intäktskakan ska delas med fler. Men för MP måste det stå självklart att de musiker som medverkar på den musik vi alla vill lyssna till inte glöms bort, och att ett gammalt MP-förslag nu kan bockas av.

Niclas Malmberg, fd ledamot i riksdagens kulturutskott

Till toppen av sidan