Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Bokningssystemet gynnar inte de mest sköra äldre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

PRO Gävleborg har noterat att regionen, till en del, följer Folkhälso-myndighetens rekommendationer om prioriteringsordning för vaccination.

De äldsta och sköraste först, därefter andra personer i olika ordning tills hela den vuxna befolkningen är vaccinerad. På den vägen har regionen föredömligt flyttat personer 80 år och äldre till grupp 1 för vaccination

Annons

Varje individ ska själv anmäla sig på Vårdguiden 1177. Det kan göras antingen via bank-id eller ett särskilt telefonnummer.

Annons

När det gäller de äldre som ska anmäla sig via bank-id är det många i den aktuella åldersgruppen 80 år och äldre som saknar både kunskap om bank-id och den tekniska utrustning som krävs för att bank-id ska fungera. Av den anledningen erbjuder regionen ett telefonnummer som kan användas för anmälan. Det innebär att varje person anger personuppgifter och får sedan uppgift om att de kommer att bli uppringda för att erbjudas tid för vaccination.

Det visar sig dock att den goda prioriteringen om äldst och skörast först inte räckte ändra fram till att också omfatta anmälan på telefon, eftersom väntan på att bli uppringd är orimligt lång.

Det finns skäl anta att det är de äldsta och sköraste som anmäler sig genom det givna telefonnumret. Resultatet blir att de personer som ingår i den allra första prioriteringsgruppen för vaccination, genom telefon-anmälan hamnar långt ner i ordningen av prioriterad vaccinering.

PRO Gävleborg vill med detta påtala det orimliga i den situation som uppkommer genom telefonanmälan, som inte gynnar de äldsta och mest sköra i samhället.

Anita Walther, ordförande, PRO Gävleborg

Till toppen av sidan