Annons

Annons

Annons

Annons

Ulf Ivar Nilssons historia

Monte från Gävle var Sveriges första ishockeyspelare – spelade i Nordamerika 50 år innan Ulf Sterner blev proffs i NHL

Det här är historien om ishockeyspelaren från Gävle som gjorde succé i nordamerikanska rinkar mer än ett halvt sekel innan andra svenskar hittade vägen till NHL.

I mars 1907 fick IFK Gävle stryk av Uppsala med 1-4 i den första SM-finalen i bandy. Matchen spelades på Gavleån vid Boulognerskogen. Sjuttonårige Monte Afzelius, som gjorde Gävles enda mål, står i mitten. Bildkälla: Arkiv Gävleborg.

Annons

I mars 1907 spelades den allra första SM-finalen i bandy. Matchen gick på den frusna Gavleån vid Boulognerskogen och IFK Gävle fick stryk med 1–4 av IFK Uppsala. Hemmalagets enda mål gjordes av en späd sjuttonåring som hette något så egendomligt som Afze Montagu Afzelius.

Han kallades Monte och var född den 18 september 1889 ”å Atlanten” som det står i kyrkboken. Hans pappa var sjökapten och hade tydligen sin hustru Augusta med ombord, åtminstone vid det här tillfället.

Familjen bodde vid Hattmakargatan i Gävle men när Monte var åtta år flyttade man till Axmar bruk. Kapten Afzelius avled redan 1904 och några år senare återvände änkan och barnen till Gävle där Augusta blev föreståndarinna för en liten matservering.

Annons

Monte intresserade sig tidigt för idrott av olika slag. Som elvaåring var han medlem i IF Neptunus (det låter som en simklubb) och han deltog flitigt i de regelbundna övningar som med militärisk drill ordnades i läroverkets gymnastiksal. Och 1907 spelade han alltså bandy på högsta elitnivå.

Annons

Sommaren 1910 sparkade Monte Afzelius boll i Gefle IF och året därpå var han med i IFK Gävle, som var ett av Sveriges bästa fotbollslag på den tiden. Däremellan, under vintern 1910–1911, spelade han bandy för AIK i Stockholm.

I början av 1912 emigrerade Monte till USA tillsammans med sin storebror Allan. I Detroit sökte de upp en gammal vän från Gävle som hjälpte dem att få jobb på Ford Motor Company. Tre år senare berättade Monte i ett brev hem till Sverige att han fortfarande arbetade på bilfabriken och att han nu startat ett ishockeylag med bara svenskar, The Swedish Hockey Club.

Strax därefter drog han vidare till Kanada. Men nu – när det börjar bli riktigt intressant – glesnar upplysningarna betänkligt kring denna blågula pionjär.

Vi hittar ett livstecken från Monte i tidningen Idrottsbladet 1920 där han berättar att han ”under de senaste åtta åren spelat mycket ishockey”. Det skulle innebära att han blivit bekant med den nya sporten praktisk taget så fort han klivit av båten på andra sidan Atlanten. Och det är mycket möjligt eftersom ishockey redan då var en stor sport i Nordamerika och bandyspelaren från Gävle en duktig skridskoåkare med bra bollsinne.

Mycket talar också för att det var Afzelius framgångar i Kanada som gjorde att Sverige vågade ställa upp i ishockeyturneringen i OS 1920, trots att det rörde sig om en helt okänd sport. Konstigt att Monte i så fall inte fanns med i det svenska laget, han borde ju ha inneburit en enorm förstärkning bland de bandyspelare som aldrig tidigare sett en hockeymatch.

Annons

Annons

En större gåta är vilket eller vilka lag som han spelade med i Nordamerika. Myten säger att han gav Montreal Canadiens hockeyboss ett handslag och ett löfte att förstärka det legendariska laget någon gång på 1910-talet.

Tyvärr är det inte sant. Jag har skrivit till Montreal och frågat men klubben förnekar bestämt att någon svensk vid namn Afzelius någonsin ingått i deras lag. Fortsatta forskningar har visat att han inte heller varit med i någon annan av NHL-klubbarna.

Så det är mycket möjligt att Monte aldrig var proffs. Han kanske istället spelade i någon av de otaliga amatörligor som fanns i USA och Kanada vid den här tiden. Men att han var aktiv som ishockeyspelare långt före 1920 är idrottshistoriker på båda sidor om Atlanten överens om. Och så sent som 1931 kallade en tidning i Detroit honom för ”The Canadien Star”.

Om Montes liv utanför sargen vet vi ännu mindre. Han var hem till Sverige en sväng 1921 och var då gift med en femton år yngre kvinna, Olga. De bodde då i den lilla staden Akron i Iowa där han drev en snickarverkstad. När paret skiljde sig hösten 1929 bodde de i Sioux City som också ligger i Iowa. Därefter återvände han tydligen till Detroit för där finns han med i telefonkatalogen för 1934, som anställd vid något som hette Good Helth Club.  

Vad som sedan hände med honom därefter har jag ingen aning om. Annat än att han dog i Los Angeles den 13 januari 1962. Två år innan Ulf Sterner blev Sveriges och Europas första proffs i NHL.

Ulf Ivar Nilsson

Till toppen av sidan