Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Med färre röster på S blir välfärden sämre

Länder med borgare vid makten

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Hans konservativa parti VVD blev största parti i valet till parlamentet 17 mars 2021 med 21,9 procent. Det ser ut att ge Rutte en fjärde mandatperiod vid regeringsmakten. Foto: Piroschka van de Wouw / Pool via AP.

Annons

I Sverige regerar Socialdemokraterna, trots att partiet 2018 fick lägsta väljarstödet på hundra år. Det är en bedrift och beror på att partierna till höger, det vill säga de fyra borgerliga och Sverigedemokraterna, är politiskt splittrade. De senares (SD) storlek gör för övrigt att de fyra förra partierna har ett historiskt lågt väljarstöd.

I ett antal demokratier har det gått dåligt i valen för det socialdemokratiska partiet. Ja, det har ibland försvunnit eller blivit väldigt litet. I de fallen har det dock ofta ersattas av ett liknande parti, eller flera, men som inte nått lika stor styrka som S-partiet en gång hade.

I Nederländerna, där tre dagars val avslutades 17/3, fick socialdemokratiska PvdA 5,7 procent. Det var oförändrat samma som i parlamentsvalet 2017, som i sin tur var det sämsta för partiet i modern tid.

Annons

Annons

I Israel hade socialdemokratiska Labor innan valet 23/3 bara ett fåtal av mandaten av parlamentet knessets 120. Och partiet har varit i samarbeten med andra partier, bland annat för att klara parlamentets spärr mot små partier (på 3,25 procent). Partiet, som förr hette Mapai, var i regeringsställning landets första 29 år fram till 1977. Det har regerat även senare. I valet nu fick Labor sju mandat.

Det var nedgången för S-partiet i Grekland, Pasok, som fick ge namn åt minskande eller försvinnande S-partier, pasokifiering. Partiet gick från 44 procent av rösterna i ett val 2009 till fem procent i ett val 2015. Pasok regerade efter en valseger 1981 och ytterligare flera gånger och tre år efter en valseger 2009. Nu har partiet gått till att bli en del i en ny partibildning.

S-partiernas ställe i politiken har i flera demokratier tagits över av andra partier, i Grekland främst Syriza. I Israel har väljare som velat ha välfärdspolitik av socialdemokratiskt slag kommit att rösta på partier som från vänster är motståndare till det stora partiet till höger, Likud. Vilket eller vilka de partierna är har varierat. Och det har varit svårt i Israel, där nationell säkerhet varit centralt och sedan 80-talet gynnat partier till höger.

I Nederländerna har en del av den typen av väljare som brukade rösta på socialdemokratiska PvdA kommit att rösta på andra partier till vänster, vänsterliberala eller gröna partier. En del av de arbetare, lågutbildade och låginkomsttagare som förr röstat socialdemokratiskt har kommit att rösta på det högerpopulistiska, främlingsfientliga Frihetspartiet.

Annons

Invandringsnegativa, högerpopulistiska, nationalistiska partier har ofta, likt Sverigedemokraterna, kommit att bli underlag för en högerpolitisk, borgerlig regering i flera länder. Den har visserligen ofta stramat åt invandringen. Men den har vanligen sänkt skatter också och inte förbättrat den offentliga välfärden. En del som röstat på högerpopulisterna hade dock förhoppningar om bättre välfärd.

Annons

Socialdemokratiska partiet i Israel, Labor, dess partiledare Merav Michaeli. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner.

I de länderna regerar borgerligheten. Antingen är det den högerliggande delen, som i Grekland och Israel. Eller så är det en högerdominerad mitt, som i Nederländerna, där det högerpopulistiska, främlingsfientliga partiet är utanför regeringen till höger. Utanför regeringen är också det lilla S-partiet och några övriga partier till vänster.

S-partiers väljare har alltså i många fall gått till andra partier till vänster om mitten. Och så har en del gått till högerpopulistiska, invandringsfientliga partier. När den senare typen av parti, eller partier, räknas ihop med de borgerliga partierna erhåller partierna till höger en majoritet.

I riksdagen har partierna till höger, de fyra borgerliga och Sverigedemokraterna, nästan 60 procent av mandaten. De är splittrade om mycket. Men de är ganska ense om att vara emot höjda skatter och för sänkta skatter. De får då svårt att förbättra välfärden.

Annons

De kan ha liknande politik på vissa områden, exempelvis om ekonomisk politik. Men de kan ha olika politik på andra områden, som kan gälla delar av välfärden, arbetsmarknadspolitiken och migrationspolitiken.

Det blir i de länderna svårt att föra en politik som ökar eller förbättrar den offentligt finansierade välfärden. Detta eftersom det kräver höjda skatter, vilket det är svårt eller omöjligt att få en majoritet i parlamentet för. Så är det även nu i Sverige.

Annons

I riksdagen har partierna till höger, de fyra borgerliga och Sverigedemokraterna, nästan 60 procent av mandaten. De är splittrade om mycket. Men de är ganska ense om att vara emot höjda skatter och för sänkta skatter. De får då svårt att förbättra välfärden.

Väljare som inte röstar på Socialdemokraterna, eller andra partier till vänster, kan inte förvänta sig att få en socialdemokratisk välfärdspolitik. För blir det i ett lands parlament majoritet för borgerliga partier och den typ av parti som Sverigedemokraterna är, högerpopulistiskt och invandringsnegativt, blir det inte höjda skatter. Men höjda skatter behövs om den offentligt finansierade välfärden ska förbättras i ett land. Så är det även i Sverige, där skattekvoten är på den lägsta nivån på 45 år.

Annons

Annons

Till toppen av sidan