Annons

Annons

Annons

Annons

Storvik

Minnesord: Roland Hedström

En av Storviks IF:s största idrottsmän genom tiderna, skidåkaren Roland Hedström, har gått ur tiden.

Foto: Per Evert Persson

Annons

Roland växte upp på föräldragården i Sund mellan Storvik och Gästrike Hammarby och som ung provade han på flera idrotter. Fotboll i Hammarby, orientering och skidor i Storviks IF och terränglöpning i Storviks SK. Han var en duktig terränglöpare och vann ett flertal segrar på längre distanser, bland annat Milterrängen i Näs, Storvik, ett flertal år.

Annons

Roland övertog föräldragården och bodde där, senare med egen familj, hela sitt liv. Roland kombinerade jobbet på det egna jordbruket med arbete i skogen och hård träning som mycket aktiv skidåkare.

Han var dominant i gästrikeskidåkningen under cirka 15 år från slutet av 50-talet till början av 70-talet och 24 DM-segrar individuellt stod på meritlistan. Nationellt blev Roland något av en långloppsspecialist, bland annat med sex resultat bland de tio främsta i Vasaloppet. Han blev trea två gånger och fyra en gång. Roland var en slitvarg och var ofta den som drog i täten av Vasaloppet.

Annons

Många minns hans kanske bästa Vasalopp 1967. Det klassiska loppet då han drog fram Assar Rönnlund och Janne Stefansson. I Moraparken någon kilometer från mål spurtade Assar och Janne ifrån Roland. Assar vann och Roland slutade som nöjd trea. Rolands bästa SM-placering var en sjätte plats på 50 km 1963. Han representerade Sverige på tävlingar i Ryssland och dåvarande Tjeckoslovakien och även klassiska Holmenkollen i Oslo där han blev 14:e och näst bästa svensk 1969.

Vi minns Roland som envis, snäll och den som alltid tränade hårdast. Vid klubbens träningshelger och träningsläger var Roland alltid ute längre än alla andra och han sprang ofta i stövlar för att få hårdare träning. I Granstanda mellan Storvik och Hofors letade Roland fram den tyngsta och längsta backen och tränade ofta där. Den kallas ”Rolands backe” och den finns kvar för den som vill prova på ett tufft träningspass.

Annons

Under sin långa karriär tävlade Roland runt om i Sverige och fick många vänner för livet bland sina skidåkarkompisar. Delar av Rolands prissamling finns att beskåda i Storviks IF:s klubbstuga, bland annat alla Vasaloppsmedaljer. Roland tog initiativ till det.

Roland hade ett stort idrottsintresse även efter den aktiva karriären och följde med vad som hände. Hans stora intresse visade sig bland annat genom att han skänkte priser att användas av Storviks IF så sent som några månader före sin död.

Vi sörjer en stor idrottsman tillsammans med hans nära och kära. Roland Hedström blev 88 år.

Storviks IF

Annons

Annons

Till toppen av sidan