Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

Kollegorna: "Högskolan har förlorat en uppskattad lärare – och vi en lojal vän"

Bild: Anna Höglund

Annons

• MINNESORD •

Vår kollega professor Göran Fransson har hastigt avlidit 53 år gammal.

Med bestörtning mottog vi beskedet på Valborgsmässoafton att Göran inte längre finns med oss. Göran var knuten till Avdelningen för utbildningsvetenskap vid Högskolan i Gävle, men hans betydelse som person, forskare och lärare sträckte sig så mycket längre.

Göran anställdes för 25 år sedan vid Högskolan i Gävle. Då hade han en ingenjörsutbildning och en grundlärarutbildning samt en kort yrkeskarriär som lärare på högstadiet bakom sig. Han blev docent i pedagogik och professor i didaktik och var även de senaste två åren deltidsanställd som gästprofessor vid Mittuniversitetet.

Göran Fransson. Foto: Högskolan Gävle

Annons

Annons

Att vara ny i ett yrke blev det forskningsområde som initialt intresserade Göran och inom detta område skrev han såväl en licentiatuppsats som en doktorsavhandling. Så småningom breddade och fördjupade Göran sin vetenskapliga kompetens genom att fokusera mentorskap. Många publikationer, forskningsanslag och nätverk vittnar om hans framgång inom dessa områden. Efter ytterligare några år tillkom ett engagemang för digitalisering i samband med lärande som blev alltmer dominerande. Likaså blev Göran en viktig person i diskussioner om samverkansmodeller mellan akademi och skola vad gäller forskning, skolverksamhet och lärarutbildning med syftet att öka den praktiknära forskningen i regionen. Därmed tillkom hela tiden nya nationella och internationella nätverk, engagemangen i forskningsprojekt blev fler, vilket i sin tur ledde till handledning av doktorander och framgångsrika ansökningar för att driva forskning och forskarskolor. Forskarskolorna utvecklades framför allt tillsammans med kollegor vid Umeå universitet.

Högskolan i Gävle och Görans forskningsområden, som bland annat haft stor relevans för lärarutbildningar, har genom hans bortgång lidit en stor förlust. De grupper och nätverk som arbetar med utveckling av högre utbildning och pedagogisk utveckling inom högskolan har också förlorat en engagerad representant.

Annons

I sitt arbete var Göran målinriktad; han höll ett högt tempo, han krävde mycket av dem han arbetade tillsammans med, men störst krav ställde han på sig själv. Han kompromissade aldrig när det gällde att skaffa sig kunskap och underlag för att driva en fråga eller föra en konstruktiv diskussion. Göran bjöd gärna in till dialog och var noga med att alla deltagare skulle ha möjlighet att bli hörda.

Annons

Högskolan i Gävle har förlorat en av sina bästa företrädare för forskning och en mycket uppskattad lärare och kollega. Många med oss har också förlorat en trofast och lojal vän, som med ödmjukhet, stor generositet och väldigt ofta ”med glimten i ögat” stöttade och bekräftade. Men det var Görans omtanke om sin familj som hade högsta prioritet.

I denna stund går våra varmaste tankar till hans nära och kära hustrun Helen Jämtemyr, döttrarna Emelie och Ida samt brodern Håkan.

För kollegiet vid Avdelningen för utbildningsvetenskap

Annika Elm

Christina Gustafsson

Jörgen Holmberg

Camilla Niss

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy