Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: Svensk politik behöver en röd blodtransfusion. Om partiledardebatten i högerlandet Sverige och en kaffe med Sjöstedt.  

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jonas Sjöstedt. Foto Göran Greider.

Annons

Jag låg faktiskt på ett sjukhusrum och tog emot en påse blod medan jag lyssnade på onsdagens partiledardebatt. Ibland önskar jag att svensk politik och kanske till och med hela samhällslivet kunde få en välgörande blodtransfusion. Under loppet av min livstid har Sverige, vilket vi ibland påpekar på denna sida, blivit ett högerland. Jag växte upp i ett mycket progressivt land, men idag är det annat som gäller: en häxbrygd av nyliberalism, nationalkonservatism och, tyvärr, urvattnad socialdemokrati och försvagad fackföreningsrörelse.

Ibland önskar jag att svensk politik och kanske till och med hela samhällslivet kunde få en välgörande blodtransfusion.

Annons

Och det där känns när man lyssnar på en partiledardebatt: Här finns faktiskt inga stora drömmar längre. Borgerliga partier, oavsett vilket block de tillhör, har endast en marknadsvision och inget annat att locka med. På den andra sidan för Vänsterpartiet en försvarskamp mot ett än värre läge medan socialdemokratin tvingas genomföra saker som man får hoppas att de inte ens gillar, såsom försämringar av LAS, upprivning av Arbetsförmedlingen, skattesänkningar och marknadshyror.  

Annons

Jag såg blodet droppa på droppställningen och lyssnade till replikskiftena. Pandemin är politiskt nästan utraderad från debatten, mycket därför att vaccineringen går bra och den berömda svenska strategin efter hand på något sätt ändå segrat. Stefan Löfven drog sitt kort om att det är ett nytt läge efter pandemin, när de stora bristerna inom välfärden som coronan uppdagat måste åtgärdas, vilket kräver skatteintäkter. Men någon tydlig vänstersväng vågar sig partiet inte på, trots vissa signaler om behovet av skattehöjningar.

Inte ens migrationsfrågan är riktigt i centrum för debatten. Istället är det gängskjutningarna, särskilt efter måndagens stora globala razzia. Borgerligheten hade svårt att riktigt glädja sig åt massgripandena, trots att förmodligen hela svenska folket gör det. Istället anklagar de regeringen för att inte vilja gå tillräckligt långt i brottsbekämpningen.  

Nej, det var i Vänsterledaren Nooshi Dadgostars röst partiledardebatten tände till på allvar när hon angrep förslagen om kommande marknadshyror i nyproducerade lägenheter. Jag tror ju att hon har rätt i sitt antagande att en avreglering som börjar där sakta men säkert kommer att sprida sig vidare till det övriga beståndet. Centerledaren Annie Lööf blev uppenbart irriterad över Dadgostars argumentation. Till slut ropade hon från talarstolen: Sluta gasta från vänsterkanten! Det lät arrogant och fullt av självgodhet.

Annons

Annons

Centerledaren Annie Lööf blev uppenbart irriterad över Dadgostars argumentation. Till slut ropade hon från talarstolen: Sluta gasta från vänsterkanten! Det lät arrogant och fullt av självgodhet.

Sluta gasta från vänsterkanten,. utbrast Annie Lööf. TT.

Centern, detta lilla nyliberala parti, har helt enkelt fått igenom alldeles för mycket i Januariavtalet. Samtidigt misstänker jag att Lööf och Centern inte är så självsäkra i sitt hyresavreglerande: att göra sig ovän med några miljoner hyresgäster är riskabelt även för dem som inte bryr sig mycket om den upplåtandeformen.

Men hur Vänsterpartiet ska kunna hota sittande regering förblir oklart.   

Rättså förstrött lyssnade jag på debatten. Svensk politik står och stampar. Väl ute från sjukhuset stod jag i ett underbart sommarregn. På eftermiddagen drack jag en kopp kaffe – bara kaffe, ingen intervju - med förre vänsterledaren, Jonas Sjöstedt, på besök i hemlandet från Vietnam. Han hade skaffat sig skägg, och är på väg ut med några böcker om sin politiska gärning.

Han såg ut som en lycklig man som sluppit dagspolitiken.    

Annons

Annons

Till toppen av sidan