Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vi behöver elen – se till att ägarna fixar kraftverken i stället

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kraftstationen vid Hammardammen i Åmot, är en av de kraftverk som kommunen vill köpa och lägga ner.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Läser med lite av uppgivenhet att Gävle och Ockelbo kommuner vill riva kraftverken längs ån, föregivandet fiskets framtid. Förmågan att inte tänka är utbredd!

Hur var det nu: Vi skola ingen kärnkraft hava, vi skola ingen vindkraft hava, ej heller solkraft enligt S- och MP-doktrinen.

Annons

Annons

Men vi ska i slutänden driva sex–sju miljoner fordon med elström, och alla industrier, alla hushåll, alla samhällsfunktioner över huvud taget ska drivas med elström, men varifrån ska strömmen komma?

Hur tänker tjänstemän och deras överordnade beslutande politiker egentligen? Vattenkraften är den miljövänligaste kraftkällan vi har, speciellt eftersom kraftverken ligger färdigbyggda sedan generationer. Varför inte se till att ägarna renoverar dammar och effektiviserar turbiner och generatorer, då kan de få ut minst 75 procent ytterligare effekt. Ser de till att rensa upp tillflödena till ån ökar vattenmängden så de små verken i ytterligare 100 år ska hjälpa oss med kraft till allt i samhället!

Ställer inte ägarna upp exproprierar kommunerna anläggningarna utan att ge ersättning åt nuvarande ägare.

Laxtrappor? Fanns rännor för Timmerflottningen i ån ända fram till 1960-talet. Det flottades i ån i cirka 80 år, gick det på den tiden någon lax upp via rännorna? Om inte, varför bygga dyra ”trappor” idag? Om de gjorde det, varför inte återuppföra enklare rännor för fisken utan komplicerade dyra ”laxtrappor”?

Fiskare o beroende av elektrisk kraft

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy