Annons

Annons

Annons

Annons

Peter Gustavsson

ledare socialdemokratisk

Peter Gustavsson
Peter Gustavsson: Få skulle storma Bastiljen för att försvara Januariavtalet

Den 14 juli 1789 stormade Parisborna fästningen Bastiljen. Folket beväpnade sig inför ett hotande kungligt angrepp mot den folkvalda nationalförsamlingen. Den franska revolutionen var inledd.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Frankrikes nationaldag den 14 juli firas till minnet av Parisbornas stormning av fästningen Bastiljen. Bild: Henry Singleton, Storming of the Bastille (Wikimedia Commons)

Annons

Även om årets flaggviftande begränsas av coronarestriktioner och uteblivna framgångar i fotbolls-EM, så är den 14 juli fortfarande Frankrikes nationaldag. Men även om många partier anser sig stå för revolutionens motton om frihet, jämlikhet och broderskap, så rör sig samhällsutvecklingen i en annan riktning.

Det är nu nästan tjugo år sedan Nationella Frontens kandidat lyckades slå ut socialistpartiets kandidat till presidentposten. Fronten har sitt ursprung i de franska fascister som var medlöpare med ockupationsmakten under andra världskriget.

Idag är Nationella Fronten ännu starkare, medan socialistpartiet är en skugga av sitt forna jag. Utkonkurrerade av andra politiska krafter, både till höger och vänster.

Annons

Det har skrivits spaltkilometrar om hur framväxten av organisationer som Nationella Fronten hänger samman med växande sociala klyftor. Om hur minoriteter blivit syndabockar för förlusten av det förlorade folkhemmet.

Annons

Det har skrivits betydligt mindre om hur arbetarrörelsen i land efter land varit oförmögen att kanalisera den folkliga vrede som en gång utgjorde näring för så många omvälvande reformer.

Arbetarrörelsens väg in i framtiden kan inte vara att låna de högerextremas tankefigurer. Ju fler som skyller samhällsproblemen på att vårt land gett skydd åt människor på flykt, desto fler börjar också tro den extrema högerns förslag till lösningar.

Den senaste tidens dramatik har synliggjort problemen med att kroka arm med marknadsliberaler. När en S-ledd regering ökar klyftorna, blir det svårt att argumentera för varför människor som gillar jämlikhet ska rösta och engagera sig.

En grundförutsättning för att socialdemokratin ska återvinna förtroendet från andra, är att socialdemokratin återfår tron på sig själv. Då måste den bli bättre på att beskriva hur ojämlikheten förstör livschanser och splittrar samhället. Hur vi lever i ett klassamhälle där kvinnor och icke-vita är överrepresenterade på botten av pyramiden.

Det ligger i själva definitionen av en rörelse att den måste vara på väg någonstans. En rörelse som stannar upp är inte längre en rörelse.

Grundfrågan handlar om varför den rörelse som bar fram demokratin och välfärdsstaten förlorat sin förmåga att mobilisera människors längtan och oro, drömmar och ilska.

Annons

Annons

Det finns socialdemokratiska partier som sålt ut sin själ och regerat sönder sig. Men det finns också partier som gått i opposition, gradvis blivit allt mindre relevanta och försvunnit från scenen.

Det ligger i själva definitionen av en rörelse att den måste vara på väg någonstans. En rörelse som stannar upp är inte längre en rörelse.

Om svensk arbetarrörelse ska återvinna styrkan från sina fornstora dagar behöver den kunna se bortom nästa opinionsmätning och riksdagsvotering. Ögonen måste fokusera på samhällsproblemen.

Det är få som skulle storma Bastiljen för att försvara Januariavtalet. Men många är beredda till kamp för rejäla reformer.

Det första steget handlar om att engagera människor i samtal om vad som är fel i samhället och vad vi kan göra åt det. Tillsammans.

Annons

Annons

Till toppen av sidan