Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Prideflaggan ska vaja högt!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Izabelle Johannisson

Annons

Att Gävle Pride genomförs för sjätte gången är viktigt för att lokalt intensifiera diskussionerna om allas inkludering. Arbetet måste pågå varje dag, men det är ett funktionellt sätt för att rikta strålkastaren på nuläget. Hur långt har vi kommit? Vad ska vi göra mer? Vem ska göra det?

HBT-Socialdemokrater (som kommer att byta namn) har just haft kongress. Vi beslutade om viktiga saker att arbeta mer intensivt med.

Några av dessa är att:

• driva linjen att blodgivning ska ske på lika villkor och utan fördomar.

• verka för att HBTQ+- personer som är utsatta för förtyck och förföljelse ska få permanenta uppehållstillstånd.

• verka för att det finns en långsiktig, nationell samordning för frågor om heder och radikalisering.

Annons

• verka för att personer som påbörjar en transutredning ska ha rätt till en regional kontaktperson genom hela processen.

Annons

I vårt förbund arbetar vi med att opinionsbilda kring våra frågor, vara en aktiv del av diskussionerna och trycka på det socialdemokratiska partiet.

Och saker blir bättre!

Vi vill särskilt lyfta det som riksdagen beslutade om strax innan midsommar. Samkönade gifta par räknas nu båda som föräldrar till ett barn som föds inom äktenskapet, precis som olikkönade gifta par. Det vet vi gör skillnad.

I Sverige och i resten av världen finns människor som reagerar starkt negativt när de ser en Prideflagga. Flaggans betydelse är stolthet och mångfald för HBTQIA-personer samt respekt för medmänniskor och tolerans. De krafter som inte önskar detta kommer att göra vad de kan för att den inte ska finnas på podium i beslutande församlingar eller hissas i kommuner. Somliga försöker göra gällande att pridefärgerna skulle ha en politisk inriktning utöver det nämnda. Falskt naturligtvis.

Den svenska försvarsmakten köpte nyligen en framträdande annons på en dagstidning, där Prideflaggan bärs av försvarsmaktens medarbetare och texten ”En flagga värd att försvara”. I sociala medier skriver de också ”Vi försvarar dina mänskliga rättigheter och allas lika värde. Så att du kan leva ett liv som du själv väljer, med vem du än väljer”.

Ett sådant försvar, med tydlig inriktning på inkludering kan vi vara stolta över. Vi ser också hur provocerande detta enkla och till synes självklara ställningstagande ändå är för många. De glada färgerna med ett livsviktigt innehåll verkar sticka i ögonen på intoleranta människor. Varför vill de inte att rätten att vara den man är ska försvaras?

Vi kommer att försvara det varje dag i vårt demokratiska arbete.

Daniel Andersson, riksdagsledamot, S, och förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater

Elin Lundgren, riksdagsledamot, S, och ledamot i förbundsstyrelsen för HBT-Socialdemokrater

Till toppen av sidan