Annons

Annons

Debatt
Debatt: M tar klimatet på allvar – till skillnad mot majoriteten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Den här mandatperioden har kommunen lånat upp tusentals miljoner till olika investeringar, men var är kommunledningens engagemang för VA-frågor? Det kan inte uteslutas att en hel del översvämningar i Gävle nyligen orsakades av undermåligt underhåll av VA-nätet och vägtrummor...", skriver debattörerna.

Bild: TT

Annons

Det har säkert inte undgått någon att det har regnat onormalt mycket i Gävle nyligen. Människan påverkar klimatet och miljön enligt all tillgängliga fakta. Frågan är global. I den internationella rapport som kom nyligen så rekommenderar man en kraftig utbyggnad av kärnkraften i världen för att minska beroendet av fossila bränslen. I Sverige har regeringen gjort tvärtom – avvecklat kärnkraften till förmån för import av el producerad av kolkraft. Kolkraft som orsakar hälsofarliga utsläpp.

Även om klimat- och miljöfrågan är global och måste lösas tillsammans länder emellan så kan mycket göras lokalt. Här har den nuvarande politiska ledningen i Gävle kommun, S, MP, C och L, pratat om att klimatet och miljön är ödesfråga – men i verkligheten agerar de tvärtom.

Några exempel:

Gävle kommun har fattat ett beslut om att bygga ett nytt bibliotek, där river man en väl fungerande byggnad för att bygga upp en ny. Med ny betong, nytt järn, nytt glas, ny gips, med mera. Byggmaterial som är energikrävande och klimatpåverkande att tillverka och transportera. Att riva en byggnad är inte heller klimatneutralt om man dessutom inte återvinner eller återanvänder material såsom betong, metall och glas. På toppen av det har Gävle kommun sagt upp arrendet med det företag i Gävle som arbetar med återvinning av just byggmaterial. Kommunledningen säger en sak – men gör i verkligheten tvärtom.

Annons

Annons

Trafiksituationen i Gävle med en parkeringspolicy orsakar onödigt många trafikköer och stopp och start i trafiken. Varje gång en bil accelererar eller bromsar så ökar utsläppen. När bilar ska cirkulera runt och leta parkering så ökar utsläppen. Det Gävle behöver är istället ett jämnt flöde av trafik och en kraftig utbyggnad av laddstolpar för att underlätta omställningen till alternativa bränslen. Det ska och måste vara marknadsdrivet av marknaden, men kommunen kan underlätta infrastruktur.

Utsläpp från gasbussarna i Gävle stadskärna är hälsofarliga enligt en rapport från Transport & Environment. Gasfordonen har 50 procent större partikelutsläpp än vad som tillåts för de som går på diesel eller bensin. T&E hänvisar till forskning som kopplar partikelutsläppen till en rad allvarliga sjukdomar som cancer, Alzheimers samt hjärt-, kärl- och luftvägssjukdomar. Stadsbussarna i Gävle gick redan på HVO-diesel, så till en hög kostnad så konverterar man till ett bränsle som är mer hälsofarligt. En direkt kontraproduktiv politik för miljön.

Utanför Gävles kust – mellan Sundsvall och Gotland – ligger 23 000 dumpade gifttunnor innehållande 10 ton kvicksilver. Den miljöbomben måste åtgärdas, men var är kommunledningens engagemang i den frågan? Tystnaden är talande.

Annons

Den här mandatperioden har kommunen lånat upp tusentals miljoner till olika investeringar, men var är kommunledningens engagemang för VA-frågor? Det kan inte uteslutas att en hel del översvämningar i Gävle nyligen orsakades av undermåligt underhåll av VA-nätet och vägtrummor, med mera, som var igensatta. Vi lider med alla som har påverkats negativt av det undermåliga underhållet av VA-nätet.

Annons

C, S och MP vill tillåta byggnation av vindkraft efter vår fina och vackra kust. Hur mycket betong ska då tillverkas för att bygga fundamenten till vindkraftverken? Vem ska ta tillvara vingarna? Vilken miljöpåverkan ska tillåtas lokalt på grund av vindkraften?

Låt oss ta vår närmiljö och vårt klimat på allvar även i handling och inte bara som plakatpolitik och skrämselpropaganda. När en organisation granskade olika partiers miljö- och klimatpolitik så rankade man M som nummer ett. Vi har en politik som på alla nivåer vidtar åtgärder som verkligen gör skillnad, utan att den för skull djävlas med varken företag eller hushåll. Det är när vi alla arbetar tillsammans som vi också får resultat. Lokalt nationellt och internationellt.

Lars Beckman, riksdagsledamot (M), Gävleborg

Pekka Seitola, kommunfullmäktigeledamot, Gävle (M)

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy