Annons

Annons

Annons

Annons

Björksätra

Insändare
Insändare: Stoppa skövlingen av Hjalmarsmuren

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Tror ingen hade köpt tomter längs Hjalmarsmurens skogskant om man vetat att den kommer att bytas ut mot asfalt och avgaser. Gör i stället en fin cykelväg och motivera de boende i Säljan att välja cykeln eller kollektivtrafik", skriver Anders "Kråkan" Ågren.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Enligt en lokal tidningsartikel är det 28 000 personer som köar för bostad i Sandvikens kommun, en kommun med 40 000 innevånare. De här siffrorna låter ju helt katastrofala vid första anblicken.

Men om vi stannar upp en stund och tittar igen på siffrorna så finns det kanske lite olika sätt att se på dessa siffror. 

Jag målar upp några scenarier:

1: 28 000 personer vill flytta till Sandviken. Då måste det byggas ett ofantligt stort antal lägenheter, radhus och villor. Vi tar bort skogar och rekreationsområden och pressar in bostäder överallt. Tyvärr finns det bara 109 lediga heltidsjobb enligt AF den 16/8. Så då måste alltså 27891 personer få ekonomiskt stöd i form av bostadsbidrag, a-kassa, med mera. Det kommer att skicka vår kommun i konkurs.

Annons

2: Det är 28 000 bostadssökande som redan finns i Sandviken som inte har någonstans att bo. Detta är ett skrämmande scenario, men inte så troligt. Visst borde vi då se fler uteliggare i Sandviken? 

Annons

3: De som köar för bostad, har redan ett boende, men vill ha ett större eller mindre boende, eller ett boende på annan plats i kommunen. Eller så är det hemmavarande barn som vill flytta hemifrån. Då betyder det att 28 000 personer kommer att lämna sitt nuvarande boende för ett annat, och då blir det kanske runt 27 000 lediga bostäder när dessa människor flyttar. Rätta mig om jag har fel.

4: Detta är en blandning av ovanstående och den mest troliga sanningen. Kan vi kanske tänka oss att de lediga jobb som finns drar hit 200 människor och att det finns 10 uteliggare och att det bland de övriga finns kanske 200 ungdomar som vill ha egen lägenhet. Övriga i bostadskön är då alltså inte i akut behov av ny bostad. Då behövs det 410 bostäder. 

LÄS MER:

Anders "Kråkan" Ågren vill göra naturreservat av Hjalmarsmuren

Planen klar: Så blir Sandvikens nyaste bostadsområde

Mellan 2003 och 2006 revs 422 lägenheter i Björksätra för att man då räknade med bostadsminskning framöver. Det är inte ekonomiskt hållbart att ha ett stort antal tomma lägenheter enligt Håkan Bengtsson, dåvarande styrelseordförande i Sandvikenhus.

Annons

Annons

Enligt statistik från SCB beräknas folkmängden i Sandviken minska med 163 personer från 2021 fram till 2040. Så då känns det kanske inte så smart att skövla skogar och bygga en massa nya bostäder. Rätta mig om jag har fel.

Kan vi inte nöja oss med att vara en lagom småstad och se till att växa med eftertanke och miljötänk i första rummet? Vara stolta över den fina natur vi har, närheten till skog och mark. 

Efter regnkaoset så ser vi ännu mer motiv till att spara skog och inte bygga nytt. Skogen hjälper oss att hålla stora vattenmängder i schack. Är förresten avloppssystemet i Säljan anpassat för 200 bostäder till? Redan nu så finns massor av översvämmade källare. Här finns mycket att lära i Plan- och bygglag (2010:900).

Låt bli skövlingen av Hjalmarsmuren, bygg upp de 422 lägenheter som rivits i Björksätra igen istället och nyttja redan gjord markplanering. Jag har klippt in de bostäder som planeras i Hjalmarsmuren i de rivna områden som finns i Björksätra (skalenligt), och det skulle få plats. På detta vis slipper vi skövla Hjalmarsmuren och kan göra en insats för miljön och visa att Sandviken är en kommun i framkant vad gäller miljötänkande, småskalighet, hållbarhet, välmående. 

Eller är det så att bostäderna ska byggas enbart för att bekosta/motivera en 19 meter bred genomfartsväg som ingen jag känner vill ha? En väg som kostar runt 40 miljoner att bygga enligt Vägverket. Den kommer att gå genom vattendränkt mark som nu hålls i schack av den skog som står där. Det kommer troligtvis att kosta många fler miljoner att dränera området när skogen skövlats, innan nån väg kommer på tal. Det djur och växtliv som finns där idag har ingen tagit hänsyn till, de kringboendes närmiljö finns inte med i planeringen, mer än en utritad kiosk (finns det över huvud taget kiosker idag?) och en mataffär (med mindre än 1 km till Ica tror jag ingen vettig affärsman vill öppna en mataffär i Säljan).

Annons

Annons

Tror ingen hade köpt tomter längs Hjalmarsmurens skogskant om man vetat att den kommer att bytas ut mot asfalt och avgaser. Gör i stället en fin cykelväg och motivera de boende i Säljan att välja cykeln eller kollektivtrafik. Låt oss behålla den lilla rest av lantlig miljö som fortfarande kan anas i området. Låt fåren få fortsätta att beta av gräset, låt rådjuren, rävarna, ugglorna och alla de andra djuren få ha sin skog kvar. Låt friluftsmänniskor, hundägare, joggare, stressade kontorsmänniskor, skolbarn, förskolor, med flera, få ha sin lilla lunga kvar. 

Ni i kommunen som beslutar om detta, fråga er hur ni vill bli ihågkomna i framtiden. Som varma, humana, klimatsmarta, förutseende människor eller klimatförnekare med skygglappar. 

På tal om alla djur i Hjalmarsmuren, ni i kommunen kanske kan göra en pudel, och medge ett feltänk och istället göra rätt.  

Anders ”Kråkan” Ågren

Till toppen av sidan