Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Varför lägger du ut dimridåer i vindkraftsdebatten, Åkerlind?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gävles politiska ledning tar nu ytterligare steg för att välkomna kustnära vindkraft utanför Gävles kust. I ett förslag, som de lyfter fram till beslut på kommande kommunstyrelse, vill de att Gävle kommun ska fatta beslut om viljeinriktning och processer gällande bygdemedel i samband med vindkraftsetableringar. Men kommunen kan inte kräva rätten till bygdemedel, det finns alltså inga garantier att vindkraftsetableringar innebär resurser till lokalsamhället som drabbas.

Moderaterna skulle självklart inte säga nej till bygdemedel om Gävle kommun väl fick det. Men Gävle kommun kan inte ta beslut om pengar som inte finns, och som det inte finns några garantier på att de någonsin kommer att finnas.

Annons

Den politiska ledningens agenda är uppenbar. Målet är ett skapa en bild av att bygdemedel garanterat kommer att utbetalas. Det som däremot förvånar är att Liberalernas kommunalråd Helene Åkerlind bytt sida och blivit den politiska ledningens talesperson i detta spel för gallerierna. Eller för att använda Åkerlinds egna ord ”dimridåer”.

Annons

Förra våren skrev Åkerlind tillsammans med några partikollegor klokt i en debattartikel: ”Det är bekymmersamt att Socialdemokraterna lägger ut dimridåer för att baxa igenom detta beslut. Genom att försöka köpa lojalitet och röster med att säga att de betonar vikten av att domstolen ska ge någon form av försäkran om att det företag som äger parken skulle bidra med investeringar i lokalsamhället. Det är något som inte alls ligger i domstolens makt. Domstolen har enbart att bedöma vindkraftparkens miljöpåverkan enligt kapitel 9 och 11 i miljöbalken. Denna prövning ger således domstolen ingen laglig rätt att i sitt beslut skriva med eller ta hänsyn till vare sig Socialdemokraternas krav om en bygdepeng eller Miljöpartiets krav om ersättning till de lokala företagarna i form av nya fiskeredskap. Det går att fråga sig om detta ens är lagligt. Vi vill be våra samarbetspartier och Vänsterpartiet att inte flytta fokus från det beslut som vi tillsammans har att fatta den 30 mars".

Varför väljer nu Åkerlind att lägga ut dimridåer tillsammans med sina samarbetspartier? Vad tycker dina partikollegor Per-Åke Fredriksson, Evelyn Klöverstedt och Kristofer Dahlgren som också signerade debattartikeln, om denna helomvändning?

Jag vill be den politiska ledningen och Vänsterpartiet att inte flytta fokus från de beslut om vindkraftsparkerna Utposten 2 och Storgrundet som kommunfullmäktige har att fatta i närtid.

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan