Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jenny Wennberg: Sitt ner Åke, ingen är intresserad av din åsikt

Kvinnor i offentligheten behandlas vidrigt.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Att världens alla Magdalena Anderssonor kliver upp varje morgon och lämnar hemmet är en proteströrelse i sig. Foto: Johan Jeppsson / TT

Annons

Föga förvånande har Magdalena Andersson nu börjat analyseras i media på det där sättet ingen man blir analyserad.

SVT viger ett helt program åt det faktiskt, betitlat "Bulldozern". I programmet sitter tre män och en kvinna i studion och pokulerar om Andersson. 25 procent kvinnor och 75 procent män i studion.

Fräscht.

Från höger till vänster kommer omdömen som "inte charmig", "hård", "folk är rädd för henne" på SVTs hemsida i en artikel. Eller som en feg, anonym tidigare högt uppsatt sosse formulerar det:

"Hon är synnerligen kompetent. Det enda är väl att hon inte är så charmig utan lite sammanbiten."

Faktum är att den där texten är en lektion i sexism.

Ur bildtexten:

"... en person som gillar att bråka"

Ur texten:

" Magdalena Andersson är väldigt hård."

" Folk är rädda för henne."

" Hon blir lätt frustrerad och kan vara lite oresonlig."

Annons

" "Hon sa att rapporten var en 'mental härdsmälta"

Så här pratar man inte om män. Och vad är det för problem med att en rapport beskrivs som en "mental härdsmälta"?

Annons

Jag blir så trött. Och förbannad. Kvinnor är aldrig rätt. Antingen är vi inte tillräckligt bra på att ta för oss, inte nog tuffa, säger inte rakt ut vad vi tycker. Fattar vi beslut och tar för oss och är raka och tydliga, kanske till och med kryddiga, ja då är vi "inte charmiga" och "hårda".

Rubriken på SVT-artikeln? Ex-kollegan om Magdalena Andersson: ”Folk är rädda för henne”

Giv. Mig. Styrka.

Utvecklingkurvan för en kvinna i offentligheten och på arbetsmarknaden ser ut som följer. Fram tills 40 räknas man som för ung, för oerfaren. Dina manliga kollegor kliver upp för karriärstegen, för även om du är för ung och oerfaren räknas de däremot inte som det. De har istället "potential", kan bidra med "nya perspektiv" och "utveckla verksamheten".

Annons

Vid 40 blir du som kvinna plötsligt för gammal. Du går direkt från att vara för färsk till att ha passerat ditt bäst före datum. Manliga chefer börjar åldersdiskriminera dig, står du i offentligheten börjar du få kommentarer som inte längre handlar om "ung och naiv" utan om "gammal och bitter".

Vi lever i ett riktigt, riktigt skitsamhälle där unga och gamla män gör sitt bästa för att göra livet vidrigt för kvinnor. Utseenden kommenteras, vikt, ord, tonläge, röst, klädval, frisyr. Och det sliter. Man blir trött, utmattad och förbannad.

Annons

Så när Magdalena Andersson nu verkar vara på väg mot patriarkatets golgata i media är det vår förbannade plikt att vara där och granska skiten. Kvinnor i politiken far illa. Omdömena Annie Lööf och Ebba Busch får utstå slipper Stefan Löfven. INGEN man med makt har fått en hel krönika tillägnad sin frisyr och sitt utseende i Aftonbladet, men det fick Isabella Lövin. Man behöver inte vara man för att vara del av patriarkatet. Man kan vara dess medlöpare ändå, vilket är lätt hänt eftersom redaktioner ingår i patriarkatet även de. Att vara en Åke, Anders, Martin, Erik är ett mentalt tillstånd, inte ett kön eller ålder. Och vi riskerar alla hamna där om vi inte passar oss jävligt noga.

Annons

Eller vad sägs om de här raderna om Lövin:

" Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineral­puder. "

Utöver att kvinnor förväntas vara snälla, rara och charmiga förväntas vi dessutom vara dekorativa. Smink är en mångmiljardinsdustri som förstör klimatet och spelar på en sexistisk syn på kvinnan som objekt, något som ska målas, precis som ett hus eller en möbel. Så vi ser aldrig osminkade kvinnoansikten i offentligheten. De ska beprydas av "ett läppstift och ett bra mineralpuder". Det går inte att välja bort sminket. Trots att vad som tagit dem hela vägen till deras position som finansminister eller språkrör är deras hjärnor och förmåga att överleva, varje dag, i årtionden, i patriarkatet.

Annons

Inte att de är trevligt pynt.

Så till alla Magdalena Anderssonor, alla ni kvinnor som gått före och röjt väg genom det vidriga patriarkat vi lever i; tack. jag vet hur hårt ni har kämpat och hur mycket skit ni tvingats tugga i er. Ni har min djupaste respekt för att ni orkat kliva upp varje morgon och göra det igen, och igen, och igen. En dag ska vi segra.

Och till alla er Åke där ute; sitt ner. Ingen är intresserad av att höra vad du tycker om en framgångsrik kvinna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy