Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
GÖRAN GREIDER: Jesus var byggjobbarens son! Rösta i kyrkovalet!  

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Annons

Som mycket ung radikal stod jag utanför Konsum i Katrineholm och delade ut blanketter för utträde ur Svenska kyrkan. Men jag glömde fylla i en själv, så jag blev kvar i kyrkans stora famn. Det är jag glad för. Och Svenska kyrkans famn är ännu, trots minskande medlemssiffror, väldig: Över sex miljoner svenskar är med. Antalet besökare på söndagarna vid högmässan är lika högt som sportevenemangens (om än pandemin en lång tid tömt bänkarna). Den diakoniska verksamheten gör livet lättare för många utsatta människor, men tyvärr är det många som knappt ens vet om att den finns.

De som lämnar kyrkan gör det för att de är ateister, i sig en högst hedervärd hållning, men somliga gör det också av rena snikenhetsskäl: De vill inte betala något. Och det menar jag är inte lika hedervärt eftersom det också är ett stort kulturarv som kyrkan står för och förvaltar i hela detta avlånga land.

Annons

Annons

Landskapen där en kyrka reser sig blir vackrare av kyrktornen. En lång kulturhistoria är där närvarande. Också som en påminnelse om det förtryck av folk som kyrkan så länge sysslade med. Men inte bara det: I många glesbygder, där mycket annat lagts ned, är det kyrkan som finns kvar som en plats för alla. 

Av en rad skäl anser jag att det är mycket viktigt att gå och rösta i kyrkovalet. Jag gillar tanken att politiken har ett visst inflytande över den svenska kristenheten. Skulle kyrkan lämnas för sig själv, helt losskopplad från politiken, fruktar jag att den rätt snabbt skulle bli både inåtvänd och långt mer reaktionär. Fler riksdagspartier borde därför ställa upp med sina egna partinamn i valen, istället för att gömma sig bakom namnen på olika nomineringsgrupper. Det är ganska mycket av borgerlig och reaktionär maskerad över kyrkovalet när borgerliga aktivister gömmer sig i olika mystiska nomineringsgrupper.

Torsångs vackra gamla kyrka.

Bild: Simon Andersson Lindeberg

Kyrkovalet orsakar sällan någon valfeber. Men i förra valet blev det ett uppsving när många tog sig till vallokalerna för att hindra extremhögern från att vinna terräng. Valdeltagandet ökade. Även detta år är det en viktig sak att göra: Gå och rösta så att inte extremrörelserna vinner inflytande.

När det är dags för kyrkoval inträffar också ofta något roligt och inspirerande: Annars synnerligen sakligt jordade kommunpolitiker kan fara ut i underbara meningar i sina debattartiklar som de aldrig annars skulle utsäga högt. Borlänges kommunalråd Janne Bohman utbrast således nyligen i en debattartikel: ”Kärleken är störst”. Det är vackert. Det borde sägas litet oftare, även i den vanliga politiken.

Annons

Annons

Faktum är att kyrkopolitiken har, eller borde ha, ett större svängrum för de riktigt djupa idépolitiska ställningstaganden. En socialdemokrati som annars kan låta mycket avideologiserad kan i kyrkovalrörelsen ta chansen att uttrycka sig mer ideologiskt (och till och med poetiskt). Ja, Jesus var byggjobbarens son, brukar jag säga. För min del ser jag mycket av den kristna traditionen som bärare av djupt solidariska och till och med socialistiska värderingar. Läs Apostlagärningarna! Den kristna urförsamlingens motto var: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Urförsamlingen var en fördelningspolitisk manifestation, förmodligen av världspolitisk betydelse, som nog inget parti till höger om socialdemokratin ens vågar tänka på.

Nej, jag menar inte att politiken i riksdag och kommuner ska genomströmmas av mer religion. De båda storheterna måste i den praktiska, sekulära politiken separeras, allt annat är livsfarligt. Men det är också så att Svenska kyrkan både äger en massa mark och skog och har många anställda och köper tjänster av företag som sköter deras skogar och fastigheter. I kampen för ett hållbart skogsbruk är Svenska kyrkan ett viktigt fält. Det var bara några veckor sedan som det avslöjades att kyrkan anlitat skogsföretag/underleverantörer som gav anställda slavlöner.

För några dagar sedan gjorde jag den valkompass som den kristna tidningen Dagen har. Jag svarade på ett tjugotal frågor för att se vart min röst skulle hamna. I topp kom på delad förstaplats Socialdemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan. Längst ner kom Kristdemokraterna, och strax ovanför dem Sverigedemokraterna.

Annons

Annons

Så blev utfallet i valkompassen. Foto: Göran Greider.

Jag andades ut. Jag sände en hälsning till Jesu bror, Jakob, som troligen var den förste föreståndaren i den kristna urförsamlingen. Han stenades till döds, en martyr för solidariteten. Jag skrev en dikt om honom en gång i min diktsamling Jakobsbrevet, där en strof lyder:

Också du var son till en snickare

och visste något om de rika som förtrycker

och släpar folket till domstolarna,

dessa rika som håller inne lönen

för dem som arbetar på deras fält.

Ända upp i himlen hörs ropen om rättvisa

från skördearbetarna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan