Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Ge oss mer lokaltrafik mellan Gävleborg och Uppsala län

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Nu ställer den globala klimatkrisen andra krav på samhällsservice, särskilt avseende trafik. Vi föreslår därför utökad kollektivtrafik över länsgränsen Gävleborg–Uppsala", skriver Klimataktivister i Gysinge.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

En nu nedlagd busslinje 75, kallad Gysingelänken, körde mellan Österfärnebo och Östervåla 2005–2009. Efter diverse turer mellan kommun och landsting övergick linje 75 till anropstaxi och lades sedan ner. Skälet till nedläggning var att politikerna inte kunde komma överens om kostnaderna. Gysingelänken gav bland annat möjlighet att arbets- och studiependla mellan Österfärnebo och Uppsala. Det är inte alltid så att människors resmönster följer länsgränserna.

Sedan 2009 har det runnit mycket vatten i Dalälven. Nu ställer den globala klimatkrisen andra krav på samhällsservice, särskilt avseende trafik. Vi föreslår därför utökad kollektivtrafik över länsgränsen Gävleborg–Uppsala. En ringlinje Österfärnebo–Hedesunda–Ärligbo–Tärnsjö–Gysinge med sex–sju dagliga turer året runt. En sådan linje skulle ge möjligheter att enkelt resa från och till Sandviken, Gävle, Östervåla, Uppsala, Heby, Sala och Västerås. Viktigt är att ge resenärerna en betydande restidsvinst.

Annons

Annons

För Gävleborgs södra kommundelar skulle det betyda attraktivare bostadsmarknad och etableringar, liksom för Uppsala läns nordvästra delar, till exempel Buckarby och Kerstinbo. Det finns samverkan mellan X-trafiken och UL avseende biljetter, men avtal om att driva en busslinje saknas. I området som ringlinjen omfattar finns ett uttalat och återkommande behov av att förbättra kommunikationerna. En väl genomförd förstudie 2020, av utvecklingsgruppen i Österfärnebo/Gysinge, innehåller en ingående analys av bland annat transporter i lokalområdet Österfärnebo. Intervjuer har gjorts med lokala intressenter som folkhögskolorna, besöksnäringen och pensionärsföreningar. Pensionärerna i Österfärnebo saknar regelbunden busstrafik till vårdcentralen i Hedesunda. Det föreslås även anknytning till gymnasiet och tågtrafiken i Horndal.

Den här föreslagna ringlinjen bör initieras omgående och ha långsiktighet. Det tar tid att ändra resvanor! Människor måste kunna lita på att trafiken finns och att den fungerar. Mycket möda bör läggas på att göra ringlinjen attraktiv, så att man väljer bussen före bilen. Vår uppmaning är att trafiknämnderna i respektive län samverkar på ett positivt sätt till gagn för länsinnevånarna. Kostnaden för ringlinjen kan inte vara så hög att det ska vara ett hinder att inrätta den.

Förutom en vinst för landsbygden blir det en vinst för klimatet. Det kommer att krävas en stor omställning i våra liv om vi ska kunna fortsätta att leva på den här jorden. Att ge och ta gränsöverskridande!

Klimataktivister i Gysinge

Maud Norell

Rås Lennström

Helena Lindstedt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy