Annons

Annons

Insändare
Insändare: Skrämmande att ingen sätter totalstopp

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Jag skräms av att inga stora rubriker synts till där någon inom landets ledande skikt sett brytningsstoppet som en påminnelse om att jordens resurser är begränsade, att tron på tillväxt måste överges", skriver Annika Rullgård. Foto: Karl Melander/TT

Annons

Det lär ha undgått få att miljöprövningar i domstolar har resulterat i att Cementa inte fått godkännande för fortsatt brytning av kalk på Gotland. Regeringen har i och för sig gått in med en politiskt beslut att låta kalkbrytningen fortsätta ett tag till.

Från olika håll skriks det nu ut att domedagen är nära. Tänka sig, Miljööverdomstolen har sagt nej till fortsatt brytning. Miljööverdomstolen har haft ofinheten att stoppa den kalkbrytning som pågått i 100 år. Mer cement behövs för tillväxten och då stoppar en domstol ytterligare brytning av den nödvändiga kalken med stöd av lagen. Men då ändrar de folkvalda lagen för vi måste ju ha tillväxt och tillväxten kräver med cement.

Jag skräms av att inga stora rubriker synts till där någon inom landets ledande skikt sett brytningsstoppet som en påminnelse om att jordens resurser är begränsade, att tron på tillväxt måste överges.

Annons

Likaså skräms jag av att de folkvalda i stället för att se domstolens stopp för fortsatt brytning som en larmklocka om hur illa jorden mår så anpassar man miljölagstiftningen genom politiska beslut.

Annons

Skrämmande är det också att vare sig folkvalda eller tillsynsmyndigheter sett till att bryta upp den monopolställning av produktion och tillgång på cement som verkar råda.

Annika Rullgård

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy