Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Insändare
Insändare: Mer folk på bussarna nu än före pandemin

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"...det skulle vara intressant att veta om förarna i framtiden kommer agera kontrollanter som tidigare eller om det fortsatt blir 'fri påstigning'...", skriver Busstanten.

Bild: Arkivbild

Annons

Jag åker mycket buss i Gävle vid olika tidpunkter och med olika linjer. Jag har en iakttagelse som är fullständigt ovetenskaplig. Min tillika helt ovetenskapliga analys är att det är fler som reser med lokalbussarna nu än före pandemin. Varför? Jag tror – på grund av att du fortfarande inte behöver visa giltig färdhandling vid påstigandet – att många nu vet att det är relativt riskfritt att resa, i varje fall kortare sträckor, utan att betala.

Annons

Annons

Jag själv har – under dessa 12 månader – bara två gånger behövt blippa min årsbiljett för en kontrollant. Det jag reagerade på var att samma dag som regeringen beslutade att Covid-restriktionerna skulle tas bort den 29 september började människor krypa upp ur sina hålor och välla in på bussarna. Bara det faktum att restriktionerna skulle komma att tas bort räckte, trots att den 29 september inte ens infallit.

Det skulle vara intressant att följa upp – kanske med en artikel i Arbetarbladet – hur intäkterna för X-trafik, men kanske specifikt för Vy har förändrats under perioden. Kanske inte just nu men senare, om – eller snarare när – framdörren öppnas upp och resenären visar sin betalda biljett.

Jag kan tänka mig att bussförarnas arbetsmiljö kan ha blivit bättre under perioden, vissa förare har i alla fall blivit latare då de inte orkar öppna bakdörren om jag väljer att gå på där, eller om jag sitter längst bak i en ”lång” buss och inte kommer ut från bakdörren utan måste springa genom bussen för att hinna av i dörren längre fram.

Nåväl, det skulle vara intressant att veta om förarna i framtiden kommer agera kontrollanter som tidigare eller om det fortsatt blir ”fri påstigning” (tja, om nu dörren öppnas) eller om det skapas nya tillsvidareanställningar som biljettkontrollant.

Busstanten

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy