Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jenny Wennberg: Var ska de Eva Nordmark vill tvångsflytta bo?

Socialdemokraternas idé bygger på en avhumaniserad syn på arbetslösa.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tycker vi ska flytta dit jobben finns. Vilket vi redan gör. Foto: Robin Ek / TT

Annons

Det var onekligen ganska förvånande att höra arbetsmarknadsministern prata om att tvångsflytta människor till bland annat Norrbotten. För det är vad Eva Nordmark säger när hon säger att det kan bli tal om att ställa krav på att människor ska flytta dit jobben finns.

Sånt funkar såklart bra för den som är ensam och fågelfri och 25. Men hur bra funkar det för den som har fru som har jobb och två barn som går i skola?

När privilegierade tänker på de inte fullt så privilegierade märker man tyvärr ofta att vad de ser inte är människor. För bara den som avhumaniserat arbetslösa glömmer bort att även den som är arbetslös kan vara gift med någon som har ett jobb man trivs med och ha barn som går i skolan. Vilket betyder att det inte alltid är superenkelt att bara dra upp sina bopålar och flytta dit jobben finns. Vad den som avhumaniserat arbetslösa ser, är människor som vägrar flytta, trots att de kanske både kan och vill.

Annons

Annons

Det råder enorm bostadsbrist på orterna i bland annat Norrbotten dit regeringen nu vill tvångsflytta människor för att få jobb.

Är det rimliga krav att ställa i ett land där människor redan flyttar för att få jobb? Nej. För det är också något regeringen uppenbarligen inte riktigt ser, att människor redan flyttar dit jobben finns. När LKAB nyligen gjorde en undersökning stod var tredje person redo att flytta till Norrbotten. 42 procent av de unga sade sig i sin tur vara öppna för en flytt.

Den som har någon som helst kontakt med verkligheten i exempelvis Norrbotten vet redan att människor inte behöver tvingas till Norrbotten. Många flyttar redan. I Kiruna har jag genom åren träffat många, många människor inom bland annat omsorgen som berättat att de flyttat till Kiruna efter att vänner berättat att det finns jobb där.

I lokalmedia har bland annat Arbetarbladet berättat om hur bosatta i Hofors jobbpendlat till just Kiruna och jobben i gruvan. Om människor som berättat att de varit beredda att flytta direkt om de skulle få jobb där. Eller som en av alla rubriker i tidningen lytt under de senaste 10 åren "De lämnar Hofors direkt om de får jobb i Kiruna".

Annons

Regeringens verklighet är inte riktigt samma verklighet som den som 2012, mitt i gruvboomen, möter Arbetarbladets läsare i ingressen:

Annons

" I Hofors är arbetslösheten stor, men i Norrbotten finns det gott om lediga jobb. Ett projekt där socialbidragstagare i Hofors fått hjälp att söka arbete i Kiruna har slagit väl ut. – Det är inget att tveka om, jag flyttar direkt, säger Abdiaziz Omar. "

Att det skulle se annorlunda ut nu, 2022 är knappast troligt. Människor har alltid flyttat dit jobben finns. Det var så jag själv kom till Gävle och det är så många av de som jobbar i omsorgen och gruvan i Kiruna hamnat där. I Gävleborg pendlar flera tusen människor dagligen mellan orter i regionen och till bland annat Uppsala, Stockholm och jobb där. När Norrbotten nu åter står inför jobbboom kan vi nog därför utgå ifrån att människor både kommer pendla och flytta dit, helt utan krav från regeringen.

Så när regeringen pratar om att ställa krav på att människor ska flytta dit jobben finns, pratar de först och främst med en urban medelklass som tror att arbetslösa vägrar flytta för att få jobb.

Så ser inte verkligheten ut idag och så såg den inte ut igår.

Frågan är varför regeringen då måste utmåla arbetslösa som människor som inte tar ansvar för sina liv och sin försörjning?

Vill regeringen sätta fart på flyttlassen norrut behöver man dessutom tittat på ett helt annat område om det över huvud taget ska vara möjligt för folk att flytta.

Annons

Vad som sätter käppar i hjulet är inte först och främst människors flyttvilja. Det är att det råder enorm bostadsbrist på orterna i bland annat Norrbotten dit man nu vill att människor ska tvångsflytta för att få jobb. I hälften av Norrbottens kommuner råder nämligen bostadsbrist.

Boden och Gällivare är två av kommunerna. Vilket betyder att även om det förvisso kommer finnas jobb med att producera fossilfri järnsvamp i Gällivare, kommer det inte nödvändigtvis finnas en bostad där att flytta in i.

För Eva Nordmark har väl ändå inte tänkt tvångsflytta arbetslösa utan att först ha funderat över var de ska bo, om frun eller maken kan få jobb även de och om kommunen de kommer till har plats för deras barn i skolan?

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy