Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Problemen på BB i Gävle måste åtgärdas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"BB-avdelningen ska vara en trygg plats där det ges god och professionell vård under en av de viktigaste stunderna i livet när man just fått möta sitt nyfödda barn", skriver Hasse Backman (L). Foto: TT

Annons

Under sommaren har det larmats om ansträngd och pressad förlossningsvård i Gävleborg. Dessa larm måste givetvis tas på allvar. Förlossningar ska alltid präglas av lugn och trygghet, både för den födande kvinnan och för de barnmorskor som bistår.

Ett antal negativa upplevelser från vistelsen på BB i Gävle har mammor med barn födda 2021 beskrivit. Upplevelsen är att personalen inte haft tid för de nyförlösta mammorna och bebisarna. Känslan av att vara bortglömd, otrygg, rädd och i vägen är något flera nyblivna mammor vittnat om, Personalen känns också stressad.

Annons

Annons

En orsak till problemen är sannolikt att så många barnmorskor slutat på BB i Gävle. I stort sett hela personalstyrkan har sagt upp sig efter regionens beslut att slå ihop gynavdelningen och BB. När så mycket kunskap och erfarenhet hos personalgruppen försvinner är det inte konstigt att det får konsekvenser på vårdens kvalitet. Vilket då förstås drabbar de nyförlösta mammorna och bebisarna. Även personalen som är kvar och kämpar för att bibehålla en hög vårdkvalitet drabbas förstås. Personalen på BB-avdelningen påtalade också i våras att arbetssituationen är pressad

BB-ledningen känner till och är medveten om kritiken. Ledningen har också slagit fast att det är fullkomligt oacceptabelt att behöva känna sig otrygg, bortglömd, rädd, i vägen och få ett bristande bemötande på BB-avdelningen – en plats dit man ibland kommer efter en nio månader lång, svår graviditet eller en traumatisk förlossning.

BB-avdelningen ska vara en trygg plats där det ges god och professionell vård under en av de viktigaste stunderna i livet när man just fått möta sitt nyfödda barn.

Trots att BB-ledningen har kunskap både om kritiken och om den pressade arbetssituationen kvarstår enligt många mammor problemen. Nu måste en åtgärdsplan upprättas för att komma tillrätta med problemen på BB-avdelningen i Gävle!

Hasse Backman (L), regionråd i opposition Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy