Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
S värnar inte det lokala näringslivet i Älvkarleby

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Historiskt sett har aktörer som Kungsådran och Älvkarleö Herrgård kunnat anordna fantastiska julbord. Poängen är att om en sådan aktör hade fått uppdraget, hade det spillt över på andra lokala företag...", skriver debattskribenterna. På bilden restaurang Kungsådran. Arkivbild

Annons

Moderaterna i Älvkarleby kommun är glada över att det satsas extra på kommunens viktigaste resurs – våra fantastiska medarbetare. Efter månader av pandemi, där personalen utfört stordåd för att ta sig igenom krisen, finns det inga som förtjänar uppskattningen mer. Vi moderater tycker det är bra att den styrande majoriteten ökar budgeten för personalfrämjande åtgärder, vi applåderar beslutet.

Men att satsa hela summa i annan kommun, på en arena som ägs av Sandvikens kommun och driftas av ett bolag som har omsatt runt 70 miljoner kronor årligen de senaste åren, det tycker vi inte är okej. Vi är övertygade om att denna satsning på personalen även hade kunnat främja och gynna det lokala företagandet i Älvkarleby kommun. Det hade blivit en win-win situation för alla. Vi moderater anser att det åtminstone ska genomföras en upphandling så att lokala företag kan vara med och lägga anbud på att anordna julbordet och den underhållning som kommunen önskar bjuda medarbetarna på.

Annons

Annons

Vi får inte glömma att vi har en besöksnäring där konferensanläggningar och restauranger drabbats hårt av pandemin, där de under perioder nästan har haft näringsförbud på grund av restriktioner. Dessa företag är hjältar som bidrar till att göra vår kommun mer attraktiv att leva i. Historiskt sett har aktörer som Kungsådran och Älvkarleö Herrgård kunnat anordna fantastiska julbord. Poängen är att om en sådan aktör hade fått uppdraget, hade det spillt över på andra lokala företag då dessa företag har kopplingar till eller köper tjänster av andra företag i kommunen. Man hade ju också kunnat tänka att man hade haft både ett julbord och givit ett presentkort till personalen med den budget man har. Då hade man även kunnat stötta handeln och andra serviceföretag som accepterade presentkortet förra året.

Älvkarlebymoderaterna är övertygade om att vi har flera entreprenörer i kommunen som säkerligen är redo att ta sig an uppgiften att anordna ett julbord för världens bästa personal om de bara hade fått chansen att lägga ett anbud. Kanske hade inget lokalt företag lagt ett anbud, men det kan vi ju inte veta för det har inte prövats, vilket är det mest tragiska i denna historia.

Detta är ett tydligt tecken på att Socialdemokraterna inte värnar det lokala näringslivet. Att värna om det lokala näringslivet kan göras genom att tex alltid genomföra upphandlingar där alla har en chans att vara med och alltid tänka vad vi kan göra för att gynna näringslivet i kommunen. Frågan blir följaktligen, anser Socialdemokraterna att lägga runt en halv miljon kronor i Sandviken kommun gynnar det lokala näringslivet i Älvkarleby?

Roger Petrini (M), oppositionsråd och gruppledare, Älvkarlebymoderaterna Martin Sahlberg (M), ordförande, Älvkarlebymoderaterna

Till toppen av sidan