Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
När Jimmies korvfest kom till staden

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkessons väljarstöd är en korvfest.

Bild: Eva Lena Olsson

Annons

Jimmies starka korvresa. Så heter valturnén som under tisdagen rullade in i Gävle. Prata med Jimmie och möt korven Åkesson gav till Löfven. Ungefär.

Jimmie Åkessons present till Stefan Löfven under hans sista riksdagsdebatt var mer utstuderad än vad många förmodligen trodde. Det var ett effektivt sätt att marknadsföra Jimmie Åkessons turné som naturligtvis också tog sin början i Löfvens hemstad Örnsköldsvik.

Alla gillar korv, den kanske mest egalitära maten vi har i Sverige. Det var därför Socialdemokraterna körde ut Löfven för att äta korv i valfilmerna inför det förra valet. Korven talar till alla. Varmkorven är barnkalas, hockeylador och föreningssverige, glada barndomsminnen och bilresor, något värmande att fylla magen med både i Gävle och på Östermalm i Stockholm.

Jimmies korvfest är onekligen en ganska lysande illustration av ett parti som har Sveriges kvinnor mot sig. Ett maskulint parti tänker dock uppenbarligen inte så långt.

Annons

Men till skillnad från Socialdemokraternas korvmumsande är Jimmie Åkessons turné genom Sverige en exkluderande tillställning. Hårda korvar med namnet Die Hard är liksom inte bilden av ett Sverige där alla får plats. Men Jimmies ställer till med korvfest är onekligen en ganska lysande illustration av ett parti som har flest manliga väljare och Sveriges kvinnor mot sig. Ett maskulint parti tänker dock uppenbarligen inte så långt.

Annons

Att Jimmie Åkesson gör ett stopp i Gävle är ganska självklart. Här har Sverigedemokraterna varit framgångsrika under lång tid. Jag har genom åren varit på fler väckelsemöten i Gävle med Sverigedemokraternas partiledare och ledning än jag skulle önska, och varje gång slås man av hur maskulin och aggressiv stämningen är. Men också hur otroligt skickliga Sverigedemokraterna är på att göra sig till röst för det rättmätiga missnöjet som finns i Sverige. Mot att det saknas fast läkarkontakt på vårdcentralen, mot att mormor inte har det bra på sitt boende, mot att livet på landet så konsekvent förlöjligas och diskvalificeras.

Att Sverigedemokraterna är bra på regi står klart sedan länge. Folk inkommenderas till torgmöten, bilden ska byggas av ett stort, starkt och mäktigt parti. Att Jimmie Åkesson var den enda som sa nazist i söndagens SVT-debatt är bara ytterligare en del i det regiarbetet. Efter söndagen har hela det politiska Sverige förlorat sig i att diskutera Sverigedemokraterna. Skickligare än så är svårt att spela det politiska spelet. Och Sverigedemokraterna spelar för att vinna.

Annons

Men ett parti vars valresultat även det är en korvfest kan bara växa till en viss grad. Hur mycket man än showar och spelar offer för stora stygga Miljöpartiet och det politiska etablissemanget man avser ta över och lägga ner.

Svenska kvinnor håller emot, väljarstödet bland oss för Sverigedemokraterna är fortsatt lågt. Kvinnor litar inte på Jimmie Åkesson. Med rätta. Det är vad som räddade Sverige förra valet från ett starkare valresultat för SD och det är vad som kommer rädda oss även vid nästa val.

Annons

Men den som tror att debatten om "blåbrun" kommer skada Sverigedemokraterna tror fel. Vi är långt, långt bortom den punkten nu.

Det enda som kan stoppa Sverigedemokraterna är politik för rättvisa och jämlikhet. Det är det enda som slår undan Jimmie Åkessons möjligheter att peka ut människor som skyldiga till resursbristen alldeles för många svenskar möter. Och utanförskapet de känner.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy