Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
De här är också värda Nobelpris

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Julian Assange och Edward Snowden har "verkligen gjort insatser som svarar mot den norska nobelkommitténs motivering", menar Hans Skagerlind. Foto: TT

Annons

Årets fredspris delas av två skarpa och modiga journalister. Organisationen journalister utan gränser får råg i ryggen och gläds över beslutet. För att vi ska förstå omvärlden och dra välgrundade politiska slutsatser måste vi ha tillgång till fri och obunden nyhetsrapportering.

Tyvärr så visar internationella undersökningar att demokrati och fri journalistik är på tillbakagång. Utvecklingen syns på alla kontinenter. Vi i de västliga "liberala demokratierna" ska inte på något sätt förhäva oss för trenden är tydlig även hos oss.

Annons

Annons

Nobelkommitténs motivering för att prisa Dmitry Muratov och Maria Ressa är deras "insatser att trygga yttrandefriheten, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred". Sådan verksamhet ska uppskattas och belönas. Den gynnar mänsklighetens förståelse om världspolitiken.

Men jag vill nämna två personer som verkligen har gjort insatser som svarar mot den norska nobelkommitténs motivering. Dessa är Edward Snowden och Julian Assange. Snowden avslöjade att USA under många år genom NSA har bedrivit världsomfattande avlyssning och spioneri. Han sitter numera i ofrivillig exil i Ryssland för att undkomma USA:s rättsväsende. Assange ruttnar sakteliga bort i ett brittiskt säkerhetsfängelse. Hans brott  var att via Wikileaks avslöja amerikanska krigsbrott i Irak och Afghanistan. Sådana avslöjanden uppskattas inte av västliga medier och makthavare.

Hans Skagerlind

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy